24/6/09

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

Πρωτοφανή επίθεση με προσωπική εντολή του Διοικητή της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, κ. Τάκη Αράπογλου, εξαπέλυσαν σήμερα το μεσημέρι μισθωμένοι μπράβοι εταιρείας security εναντίον του Προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), σ. Γιώργου Γιαννακόπουλου, του Προέδρου Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΕ-Ταμειακών-Τεχνικών-Κλάδου Ασφαλείας (ΣΥΤΑΤΕ), σ. Νικόλαου Παπαϊωάννου και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η επίθεση αυτή έγινε, για να αποτραπεί η προγραμματισμένη συγκέντρωση των εργαζόμενων στο χώρο της ΕΤΕ που είχε σκοπό να ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τους στόχους της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 29/6, που έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ διεκδικώντας κλαδική Σ.Σ.Ε.

Είναι πρωτοφανές στα χρονικά της Εθνικής Τράπεζας ένας Διοικητής να καταφεύγει σε μαφιόζικες μεθόδους, χρησιμοποιώντας ως μισθωμένους μπράβους συγκεκριμένους ανθρώπους προκειμένου να προπηλακίσει τους συνδικαλιστές και να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι άνθρωποι που επιτέθηκαν και προπηλάκισαν τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους είχαν ως αρμοδιότητα να φρουρούν τα καταστήματα για την αποτροπή ληστειών. Δυστυχώς ο Διοικητής της ΕΤΕ χρησιμοποίησε τους ανθρώπους αυτούς εναντίον των συνδικαλιστών, αφήνοντας αφύλακτα τα καταστήματα της Τράπεζας.

Πέρα από το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει κατάφωρα τον νόμο 1264/82 και τις Διατάξεις του Ποινικού Δικαίου, αναβιώνει στην πράξη αλλά και στις μνήμες όλων μας τις αλήστου μνήμης εποχές των επιθέσεων του παρακράτους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την επίθεση και καλούν τις Διοικήσεις των άλλων τραπεζών να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτές τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Διοικητής της ΕΤΕ, ο οποίος έχει αναλάβει «εργολαβικά» την καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος, την κατάργηση στην πράξη της ΟΤΟΕ και την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Καλούμε την Κυβέρνηση, η οποία έχει σοβαρές ευθύνες για τις πράξεις και τη δράση του Διοικητή της ΕΤΕ, να ζητήσει αμέσως την παραίτησή του.

Καλούμε τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να καταδικάσουν αυτές τις μεθόδους τραμπουκισμού και βίας εναντίον των νομίμων εκπροσώπων των εργαζομένων και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να εκδιώξει αμέσως τον κ. Αράπογλου.

Η Δημοκρατία στη χώρα μας έχει οικοδομηθεί με τους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων και όλων των Ελλήνων πολιτών και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν με τις ενέργειες, που την υπονομεύουν, να οδηγήσουν προς τα πίσω τη χώρα μας, σήμερα που οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα στη συμπεριφορά και στη στάση όλων των υπεύθυνων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Εργαζομένων υπέβαλαν μήνυση προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, εναντίον εκείνων που προπηλάκισαν τους συνδικαλιστές και κατά του ηθικού αυτουργού αυτής της βίαιης και εγκληματικής πράξης, κ. Τ. Αράπογλου.

Ο κ Αράπογλου «άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου» και θα «θερίσει» τους ανέμους της αγωνιστικής αντίδρασης ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

17/6/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2009

Η άρνηση διαπραγμάτευσης της ένωσης τραπεζών σήμερα δείχνει ότι η προκλητική στάση των τραπεζιτών δεν στρέφεται μόνο ενάντια στο καταναλωτικό κοινό, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στους τραπεζοϋπάλληλους.
Προκαλούν οι τραπεζίτες τους 65.000 τραπεζοϋπαλλήλους και την Ο.Τ.Ο.Ε. αρνούμενοι εκ νέου τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το Αυτόνομο Δίκτυο στην Ο.Τ.Ο.Ε. εκτιμώντας ότι οι τραπεζίτες συνεχίζουν να λειτουργούν πέρα από τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας και των εργαζομένων και δεν θα συγκατανεύσουν στην πρόσκλησή μας για διαπραγματεύσεις,

προτείνε στο Γενικό Συμβούλιο της Ο.Τ.Ο.Ε.

• Να κληθεί η κυβέρνηση να απαντήσει στους εκπροσώπους του μεγαλύτερου κλάδου των εργαζομένων, αφού έχει την πραγματική ευθύνη για τον έλεγχο της λειτουργίας των τραπεζών όχι μόνο θεσμικά αλλά και με βάση τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών με αρκετά δις Ευρώ τα οποία είναι χρήματα και των τραπεζοϋπαλλήλων ως φορολογουμένων.
• Να κληθεί άμεσα η κυβέρνηση να προβεί στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, σε όσες τράπεζες συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο και έχει διορίσει επιτρόπους.
• Η λογική της ασύδοτης λειτουργίας των διαχειριστών ορισμένων τραπεζών, αφού το κράτος είναι πια ισχυρός συνιδιοκτήτης, πρέπει να σταματήσει τώρα. Επιβάλλει στην κυβέρνηση την υποχρέωση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δημόσιου πόλου τραπεζών με πλήρη έλεγχο της Εθνικής και σε συνεργασία με τα ήδη υπό δημόσιο έλεγχο πιστωτικά ιδρύματα της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να στρέψουν τους αναγκαίους πόρους στην πραγματική οικονομία. Μια οικονομία που η υποχρηματοδότησή της οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, εντείνοντας την ήδη εκρηκτική ανεργία στη χώρα μας.
Τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε όταν οι ακάλυπτες επιταγές καλπάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς της τάξης του 230% !!!

Αν οι τραπεζίτες αποφάσισαν να υιοθετήσουν το ρόλο «ο εχθρός του λαού», τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναρωτηθεί σοβαρά αν θα γίνει συνένοχός τους και εν τέλει ο πραγματικός ηθικός αυτουργός.

Το Αυτόνομο Δίκτυο στην Ο.Τ.Ο.Ε. πρότεινε επίσης

• Την πληρέστερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων στις τράπεζες
• Την περιοδική προκήρυξη περιφερειακών απεργιακών κινητοποιήσεων στις σημαντικότερες πόλεις της χώρας με παρουσία συνδικαλιστών όλων των Συλλόγων και της Ο.Τ.Ο.Ε.
• Την ενημέρωση της κοινωνίας με την παρουσίαση των θέσεων της Ομοσπονδίας και μέσω του τοπικού τύπου.
• Την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στήριξη τους.
• Συνάντηση με την κυβέρνηση για την επισήμανση των ευθυνών της και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της ώστε να προσέλθουν οι τραπεζίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
• Αξιοποίηση άμεσα και του ΟΜΕΔ για την έναρξη διαδικασίας Μεσολάβησης με άμεση προσφυγή της Ο.Τ.Ο.Ε. ¨

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Απόφαση για 24ωρη Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες πήρε σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, μαζί και με άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με στόχο την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές ενώσεις των τραπεζών, με στόχο την κατάρτιση Κλαδικής Σ.Σ.Ε. των τραπεζοϋπαλλήλων για το 2009.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά την άρνηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να αποδεχθεί το ρόλο της και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Σ.Σ.Ε., με εξώδικο που έστειλε σήμερα το μεσημέρι στην ΟΤΟΕ, με ένα κείμενο – μνημείο αδιαλλαξίας και αλαζονείας που για άλλη μια φορά αποδεικνύει, ότι παραμένουν αμετανόητοι και προβλέψιμοι.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο ΣΕΒ με εξώδικο που έστειλε χθες στην ΟΤΟΕ, με το οποίο δηλώνει ότι δεν εκπροσωπεί τις Τράπεζες.

Ειδικότερα η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, μετά από την παραπάνω αρνητική στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, έχει ως εξής:

Παρέμβαση ενημέρωσης στην Κυβέρνηση και τα πολιτικά Κόμματα με αίτημα την ανάληψη θεσμικών πολιτικών πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση του Κοινωνικού Διαλόγου και των Συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μόνιμη βάση.

Ανακοίνωση ενημέρωσης των εργαζομένων και επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά των Τραπεζών και των Ενώσεών τους να ανταποκριθούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Προγραμματισμός περιοδειών της ΟΤΟΕ για την απευθείας ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με αιχμή τα καταστήματα της Αθήνας.

Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης τη ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Ιουνίου 2009 σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, με αίτημα την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε.

Εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για ανάληψη πρωτοβουλιών και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, που παρέχονται σε όλα τα επίπεδα από την νομοθεσία και τους θεσμούς του κράτους για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Δυστυχώς, οι Τραπεζίτες για μια ακόμα φορά επιδεικνύουν προκλητικότητα και αδιαλλαξία, με σκοπό την υποβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Τράπεζες.

Η ΟΤΟΕ είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις, καλώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να καλέσει τους Τραπεζίτες να σεβαστούν τους Δημοκρατικούς θεσμούς και τους Νόμους της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους και να επιβάλουν σεβασμό στον Κοινωνικό Διάλογο και στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ