30/7/09

Με πολλή δουλειά και λίγες διακοπές περνά τον χρόνο του ο εργαζόμενος στην Ελλάδα


Το 2008 δούλεψε 1.816 ώρες, τις περισσότερες μεταξύ των «συναδέλφων» του στην ευρωζώνη, μετά τους Σλοβένους. Οσο για την άδεια που έλαβε, διήρκεσε 23 ημέρες, οι έκτες λιγότερες μεταξύ της ίδιας ομάδας κρατών.

Τα παραπάνω στοιχεία αποσυνθέτουν τον μύθο τού σκληρά εργαζόμενου Ευρωπαίου και του... χαλαρού Ελληνα. Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Eurofound, το κέντρο παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας της Ε.Ε.

Στην ετήσια έκθεσή του για τον χρόνο εργασίας ανά την Ε.Ε., καταγράφει αναλυτικά πόσες ώρες εργάζονται βάσει συλλογικών συμβάσεων, αλλά και στην πράξη, οι εργαζόμενοι ανά την Ε.Ε. Στην Ελλάδα: Τις πιο πολλές ώρες δουλεύουν όσοι απασχολούνται στη βιομηχανία και ειδικά στη μεταλλουργία, ενώ, αντίθετα, ο χρόνος εργασίας έχει περιοριστεί σημαντικά στις τράπεζες αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βάσει συλλογικής σύμβασης στην Ελλάδα ο εργαζόμενος απασχολείται 40 ώρες την εβδομάδα, όπως ισχύει και σε ακόμη ένα κράτος της ευρωζώνης (στη Μάλτα). Στη Γερμανία, οι συμβάσεις αναφέρουν 37,6 ώρες, όπως και στο Βέλγιο.

Οι Γερμανοί... τεμπέληδες

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ο μέσος Ελληνας εργάζεται επί 40,8 ώρες την εβδομάδα, έναντι 39,9 μέσου όρου της ευρωζώνης. Σε ετήσια βάση, απασχολείται επί 1.816 ώρες, τις δεύτερες περισσότερες μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών.

Πρώτοι σε... υπερεργασία κατατάσσονται οι Σλοβένοι (1.832 ώρες). Το περίεργο είναι ότι τελευταίοι σε ώρες απασχόλησης στη λίστα του Eurofound βρίσκονται οι Γάλλοι (1.568 ώρες) και οι Γερμανοί με 1.650,6 ώρες τον χρόνο.

Η εξήγηση, πέρα από τη μείωση των ωρών εργασίας λόγω της κρίσης, βρίσκεται και στον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν για τις διακοπές τους.

Οι Γερμανοί λαμβάνουν την πιο μεγάλη άδεια, που φτάνει κατά μέσο όρο στις 30 ημέρες ετησίως. Στην Ελλάδα ο μέσος εργαζόμενος αρκείται σε 23 ημέρες. Πρόκειται για την έκτη μικρότερη περίοδο διακοπών στην ευρωζώνη με τρία κράτη, τη Σλοβενία, το Βέλγιο και την Κύπρο, να... αρκούνται σε 20 ημέρες.

29/7/09

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθειά της να καταργήσει τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στην προσπάθειά της αυτή αγνοεί προκλητικά το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας, που προστατεύουν και επιβάλουν διάλογο και συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, σε όλα τα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Η Ένωση Τραπεζών προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, επιδιώκοντας έτσι να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους, στην ΟΤΟΕ και στους θεσμούς.

21/7/09

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Καλούμε όλους τους εργαζομένους στο Τ.Τ, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009 και ώρα 3:30μ.μ. στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζουπαλλήλων), Βησσαρίωνος 9 & Σίνα, 4ο όροφο σε δημόσια ανοιχτή συζήτηση.

ΘΕΜΑΤΑ:
Ø κλαδική συλλογική σύμβαση (άρνηση τραπεζιτών να την υπογράψουν και οι θέσεις της ΟΤΟΕ),
Ø επιχειρησιακή σύμβαση του ΤΤ για το 2009 (μονιμότητα, αναγνώριση πτυχίων, στεγαστικά δάνεια κλπ)
Ø γενικός κανονισμός προσωπικού (δικαιώματα & υποχρεώσεις, ωράριο, εργασιακές σχέσεις κ.α)
Ø ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων (ανοίγει ο δρόμος για Επικουρικό Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλών) μετά την απόφαση του Εφετείου που δικαιώνει του υπαλλήλους της Εμπορικής)


Η συμμετοχή όλων μας είναι εγγύηση για την ενότητα και αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικά συμφέροντα.

13/7/09

Σχετικά με την απόφαση του Εφετείου, που δικαιώνει τους εργαζόμενους της Εμπορικής για την ένταξη του επικουρικού τους ταμείου στο ΕΤΑΤ

Σχετικά με την απόφαση του Εφετείου, που δικαιώνει τους εργαζόμενους της Εμπορικής για την ένταξη του επικουρικού τους ταμείου στο ΕΤΑΤ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:
Η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση, με τον νόμο 3371/2005 για την ένταξη των επικουρικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ παραβίασε το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, αφαίρεσε ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων και χάρισε στους τραπεζίτες θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους ύψους πολλών δις ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την ακύρωση αυτού του αντιασφαλιστικού νόμου και στηρίζει τους αγώνες των τραπεζοϋπαλλήλων για τη μη εφαρμογή του.
To Γραφείο Τύπου

Ανακοίνωση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για το «Πογκρόμ στη Πάτρα»

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με ανακοίνωση καλεί τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη να παραιτηθεί και κάνει λόγο για ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ που θα γκρεμίσει και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατικού κράτους δικαίου.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η κτηνωδία της εισβολής αστυνομικών δυνάμεων που ισοπέδωσαν ολοσχερώς τον καταυλισμό που στέγαζε τους αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο και μετανάστες της Πάτρας, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης τους υπό μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες, μαρτυρεί για άλλη μια φορά τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκηνές που άλλοτε βλέπαμε να λαμβάνουν χώρα μόνο σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα του εξωτερικού, τώρα συμβαίνουν και στην Ελλάδα, και μάλιστα σε βάρος ανθρώπων που είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Δύσης που στηρίζεται αναφανδόν και από την Ελλάδα.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το εγκληματικό αυτό πογκρόμ έχει τη συναίνεση του ίδιου του υπουργού κ. Μαρκογιαννάκη, τον οποίο καλούμε πλέον να παραιτηθεί, προτού ο φανατισμός με τον οποίο προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ γκρεμίσει και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατικού κράτους δικαίου. Όσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους είτε πατάει σε δύο βάρκες είτε στηρίζει ανοιχτά τις λογικές της μηδενικής ανοχής, θα είναι κι αυτό ανάλογα υπόλογο για την εκτροπή στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η Αριστερά, πιστή στις αξίες και στις παραδόσεις αιώνων, θα συνεχίσει με έργα και με λόγια να βροντοφωνάζει «Κάτω τα χέρια από τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».