21/12/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 17.12.2009

17/12/2009
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑ.Σ.Κ.Ε. συγκάλεσε σε συνεδρίαση τους εκλεγμένους συμβούλους για τη συγκρότηση σε σώμα. Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι το Δ.Σ. του συλλόγου μας είναι 11μελές. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι μετά τις αρχαιρεσίες κατανέμονται ως εξής : ΠΑ.Σ.Κ.Ε. 6 , Δ.Α.Κ.Ε. 4 , ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 1.
Η πρόταση που κατατέθηκε από την ΠΑ.Σ.Κ.Ε. ήταν : Συγκρότηση ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ, με πρόεδρο από την ΠΑ.Σ.Κ.Ε. , γραμματέα από τη Δ.Α.Κ.Ε. , αντιπρόεδρο από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , ταμία από την ΠΑ.Σ.Κ.Ε. έφορο από την ΠΑ.Σ.Κ.Ε. και αναπληρωματικό γραμματέα από τη Δ.Α.Κ.Ε.
Η πρόταση επίσης έλεγε ότι αυτοί που θα εκλεγούν στις θέσεις του προέδρου, του γραμματέα, του αντιπροέδρου και του ταμία θα πρέπει να αποσπαστούν στο σύλλογο ώστε να αφιερώσουν απερίσπαστα το χρόνο τους στη συνδικαλιστική τους δράση.
Η Δ.Α.Κ.Ε. αρνήθηκε να αποδεχτεί την απόσπαση ζητώντας να συμμετέχει στο προεδρείο εκλέγοντας γραμματέα που θα διατηρούσε και τις ΔΥΟ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Δηλαδή και συνδικαλιστής και υπηρεσιακός παράγοντας.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε τους εκλεγμένους με τη Δ.Α.Κ.Ε. καθώς και τις υπηρεσιακές τους θέσεις. Αυτές λοιπόν είναι :
1.Κέστη Βασιλική (Διευθύντρια Εκπαίδευσης)
2.Χρονόπουλος Παναγιώτης (Περιφερειακός Διευθυντής)
3.Κούτρας Δημήτρης (Περιφερειακός Διευθυντής)
4.Τριανταφύλλου Παναγιώτης (Υποδιευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης)
Χωρίς άλλα σχόλια….

Η παράταξή μας, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Τ.Τ. χρόνια πριν έβαζε θέμα στα όργανα και ζητούσε οι συνδικαλιστές που απαρτίζουν το προεδρείο του συλλόγου μας να αποσπώνται στο σωματείο, ώστε να οργανώνουν καλύτερα τη συνδικαλιστική δράση, να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους, να αντιμετωπίζουν όσο γίνεται πιο υπεύθυνα και αποτελεσματικά τις αποφάσεις κυβέρνησης και Διοίκησης και να διαμορφώνουν προτάσεις – θέσεις – διεκδικήσεις υπέρ των εργαζομένων. Υπεύθυνα και σοβαρά.
Άλλωστε, η θέση αυτή δικαιώνεται ηθικά και νομικά και από το Ν. 1264. Από την κλαδική σύμβαση της Ο.Τ.Ο.Ε. ,που ισχύει για όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των ελληνικών τραπεζών, καθώς και από την επιχειρησιακή σύμβαση του 2007 μεταξύ του συλλόγου μας και Διοίκησης του Τ.Τ.
Αυτή τη θέση λοιπόν εκφράσαμε και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αποδεχόμενοι την πρόταση που κατέθεσε η ΠΑ.Σ.Κ.Ε.
Παρά όμως τη διαμορφωμένη πλειοψηφία (7 έναντι 4) και έχοντας ως αποκλειστικό μας στόχο την ενότητα των εργαζομένων συμφωνήσαμε για την αναβολή της συγκρότησης του προεδρείου, δίνοντας στη Δ.Α.Κ.Ε. χρονικό περιθώριο 10 ημερών ώστε να συνεδριάσει ξανά, με την ελπίδα ότι θα αναθεωρήσει τη θέση της και θα αποδεχθεί τη συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου με αποσπασμένους συνδικαλιστές.
Μετά από 10 ημέρες υπήρξε δεύτερη συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. με σκοπό τη συγκρότηση προεδρείου. Η Δ.Α.Κ.Ε. και σ’ αυτή τη συνεδρίαση επέμενε στην ίδια θέση και άποψη. Ήθελε δηλαδή, να χωρέσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.
Δύο από τους τέσσερις εκλεγμένους με τη Δ.Α.Κ.Ε. , οι συνάδελφοι Χρονόπουλος Παναγιώτης και Τριανταφύλλου Παναγιώτης στην τοποθέτησή τους ανέφεραν ότι διαφωνούν με την απόφαση της παράταξής τους, αλλά αναγκάζονται να πειθαρχήσουν.
Έτσι λοιπόν η ΠΑ.Σ.Κ.Ε. και η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, μετά την ΑΥΤΟΕΞΑΙΡΕΣΗ της Δ.Α.Κ.Ε., προχώρησαν σε συγκρότηση προεδρείου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ολόκληρο το προεδρείο εκλέχθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ και με τις ψήφους της Δ.Α.Κ.Ε., χωρίς να κατατεθεί καμία ένσταση.
Στις 15/12/2009 η συνδικαλιστική παράταξη Δ.Α.Κ.Ε. στο Τ.Τ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να κάνει το άσπρο-μαύρο και το ψέμα-αλήθεια.
Η φυγόπονη οικιοθελής απόδραση έγινε εσκεμμένα με μοναδικό σκοπό η Δ.Α.Κ.Ε ν’ αναλάβει το ρόλο του κριτή των πάντων νομίζοντας ότι θα αποκομίσει ενδεχόμενα πρόσκαιρα οφέλη μέσω της ανεύθυνης αυτής στάσης. Να υπενθυμίσουμε στη Δ.Α.Κ.Ε. ότι ο σύλλογος και το διαπαραταξιακό προεδρείο είναι για να εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους και όχι να τους διαχωρίζει σε ομάδες. Μην ανησυχεί ότι οι «υπόλοιποι μισοί» συνάδελφοι δεν θα τύχουν άξιας εκπροσώπησης λόγω δικής τους αδυναμίας. Μάλλον εκ παραδρομής η Δ.Α.Κ.Ε. παρασυρόμενη από τη προσφιλή τακτική βολέματος ημετέρων ομολογεί το διαχωρισμό των εργαζομένων σε «δικούς της μισούς».
Τα όποια εσωτερικά, λειτουργικά, παραταξιακά προβλήματα της Δ.Α.Κ.Ε. δεν επιλύονται είτε πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, είτε αποπροσανατολίζοντας τους συναδέλφους, είτε εκφράζοντας μύχιους πόθους.
Αν και έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την εποχή του «Αυριανισμού», η Δ.Α.Κ.Ε. εξακολουθεί να υιοθετεί αυτές τις μεθόδους και τακτικές.(Περιμένουμε και τις φωτογραφίες….)
Είναι λυπηρό που η «ανανέωση» και το «νέο αίμα» της Δ.Α.Κ.Ε. πατάει πάνω σε τέτοια λιβελογραφήματα.
Προσποιούμενη το θύμα πιστεύει ότι θα αποκρύψει τη συνδικαλιστική της ανεπάρκεια. Εξακολουθεί να εξαπατά τους εργαζόμενους μπερδεύοντας το διευθυντικό δικαίωμα με τη συνδικαλιστική δράση. Επιστρατεύει προσωπικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς προσπαθώντας να απαξιώσει έτσι όσους δεν είναι ίδιοι μ’ αυτούς.
Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στον κατήφορο που πήραν, ούτε θα γίνουμε συμπαίκτες τους στο ξεκατίνιασμα και στα ξεφωνήματα που γνωρίζουν άριστα και πράγματι παραδεχόμαστε ότι εκεί δεν έχουν αντίπαλο.
Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε και να ενημερώνουμε με συνδικαλιστικούς όρους. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία τη συνδικαλιστικής δράσης. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των εργαζομένων, είτε μας ψήφισαν είτε όχι.
Δεν πρόκειται να καμφθεί η αγωνιστικότητά μας από γελοίες συκοφαντίες και από προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού.
Κλείνοντας πρέπει να παραδεχτούμε ότι εμείς πράγματι είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε συνδικαλιστές. Για εμάς ο τίτλος αυτός είναι τίτλος τιμής. Τον αποδεχόμαστε και υποσχόμαστε ότι θα τον τιμήσουμε. Αν κάποιοι άλλοι ντρέπονται γι’ αυτό, τότε πολύ καλά κάνουν και τον αποποιούνται. Όσον αφορά τον προσδιορισμό ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, καλό θα είναι να κοιταχτούν στον καθρέφτη τους.
Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι εκεί θα διακρίνουν ποιοι πορεύτηκαν έτσι….

Η Γραμματεία της Συσπείρωσης Εργαζομένων στο Τ.Τ.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΣ «ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»


 - Ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη σε εκδήλωση προς τιμήν του Peter Gowan με θέμα: «Κατανοώντας την οικονομική κρίση, Η συμβολή των μαρξιστικών προσεγγίσεων»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Όπως είναι γνωστό η κρίση που ζούμε ξεκίνησε από τη χρηματοπιστωτική σφαίρα, πολύ σύντομα όμως η κρίση επεκτάθηκε στη σφαίρα της παραγωγής και της απασχόλησης και σε πολλές χώρες παίρνει και τη μορφή της δημοσιονομικής κρίσης. Αυτή η εξέλιξη και η διαρκής μεταμόρφωση της κρίσης, διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί, πιστοποιεί πως πρόκειται για μια σύνθετη δομική κρίση του καπιταλισμού, που διαπλέκεται μάλιστα με την οικολογική κρίση.
Η κρίση αυτή αναδεικνύει ποικίλα παλαιά όσο και νέα πεδία και προβλήματα που ζητούν πολιτικές απαντήσεις.
Ένα τέτοιο πεδίο που επιζητά σήμερα μια ανανεωμένη πολιτική παρέμβαση, είναι εκείνο του τραπεζικού και ευρύτερα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πάντα το τραπεζικό σύστημα διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Σήμερα όμως με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση, για πρώτη φορά μετά το 1929, αναδείχτηκαν τόσο έντονα οι καταστροφικές δυνάμεις – συχνά και αυτοκαταστροφικές – που περικλείει το σύστημα αυτό, υπό τη σημερινή συγκρότηση και λειτουργία του. Το αίτημα λοιπόν για μια αλλαγή στον τομέα αυτό είναι άμεσο και επιτακτικό.

10/12/09

τελικα μηπως δουλευουμε περισσότερο στην Ε.Ε;

Αναζητώντας τις συγκριτικές έρευνες της Eurostat για τον εργάσιμο χρόνο βλέπει κανείς ότι η άποψη αυτή αναπαράγει ένα μύθο. Ξεκινώντας από το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο των 40 ωρών που ισχύει στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι αυτό συναντάται μόνο σε 9 χώρες-νέα μέλη της Ένωσης, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε-15 και της Ε-27 είναι 37,9 και 38,6 ώρες αντίστοιχα. Αναφορικά με τη μέση διάρκεια της ετήσιας άδειας με αποδοχές, οι 23 ημέρες που καταγράφονται στην ελληνική αγορά εργασίας υπολείπονται του αντίστοιχου μέσου όρου της Ε-15(25,9) και της Ε-27(23,7). Επίσης ο περιβόητος υψηλός αριθμός αργιών στην ελληνική περίπτωση, για τον οποίο γίνεται συχνά λόγος, και πάλι απέχει από την πραγματικότητα όταν οι 10 ημερήσιες αργίες στην Ελλάδα υπολείπονται και αυτές των αντίστοιχων μέσων όρων της Ε-15 (10,2) και της Ε-27 (10,5). Όταν, τέλος, συνυπολογίσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους διαπιστώνουμε ότι ο μέσος ετήσιος χρόνος εργασίας πλήρους απασχόλησης που απορρέει από τον νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα (1.816 ώρες) είναι εντυπωσιακά υψηλότερος από τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ειδικότερα, είναι κατά 120,5 ώρες υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε-15 (1.696,5), κατά 248 ώρες από τον γαλλικό (1.568) που είναι ο συνολικά χαμηλότερος, κατά 61 ώρες από τον μέσο όρο της Ε-27 (1.744,2) αλλά και κατά 11,5 ώρες από το μέσο όρο των 12 νέων χωρών της διεύρυνσης (1.804,5). Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μόλις 7 κοινοτικές χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν υψηλότερο ετήσιο χρόνο εργασίας από την Ελλάδα, ενώ κάποιες από αυτές έχουν τον ίδιο (π.χ. Λιθουανία) ή και χαμηλότερο (π.χ. Σλοβακία, Τσεχία).

πως υπολογίζεται στο δώρο χριστουγέννων

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται
Όπως είναι γνωστό από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

2/12/09

Συμπαράσταση στην 24ωρη απεργια στη Wind στις 3.12.2009

Η Συσπείρωση εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συμπαραστέκεται στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη Wind στις 3/12/09.
Η διοίκηση της Wind βαφτίζει «εθελουσία» το σπρώξιμο εκατοντάδων εργαζομένων σε αποχώρηση κάτω από τον εκβιασμό της ανεργίας και της αφόρητης κατάστασης που η ίδια έχει δημιουργήσει μέσα στην εταιρία. Όπως και όλες τις απολύσεις του προηγούμενου διαστήματος τις βάφτιζε «μεμονωμένες περιπτώσεις» . Το σωματείο καταγγέλει τη Διοίκηση ότι σκόπιμα διαιρεί τους εργαζόμενους εντάσσοντας τους σε ξεχωριστές ρυθμίσεις, ότι προωθεί την απαξίωση της εταιρείας και τις μαζικές απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι της Wind αντιστέκονται και μετά την επιτυχία της απεργίας στις 3.9.09 όπου επαναπροσλήφθηκε απολυμένη υπάλληλος συνεχίζουν δυναμικά να υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας, την ενότητα των εργαζομένων απέναντι στη διοίκηση, τις συλλογικές συμβάσεις για σταθερή εργασία ενάντια στις υπεργολαβίες, και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.  

http://indy.gr/calendar/symparastasi-stin-24ori-apergia-sti-wind

http://www.pasetim.com/

Ουσιαστικά μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων από το ιό της γρίπης


Από τις αρχές του Σεπτέμβρη σε συνέδριο «Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας» οι ειδικοί πρότειναν ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την τότε εκτίμησή τους αναμένεται να ασθενήσει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας.