22/1/10

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο, σε συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη 26.1.2010 και ώρα 16:00 στην αίθουσα της ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος 9, 4ος όροφος).

Θέματα:
1. Ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του Τ.Τ.
2. Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας της παράταξης
3. Εκλογή γραμματείας

21/1/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ



ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!


Η ελληνική κυβέρνηση  ερήμην της βουλής και των εργαζομένωνν επεξεργάστηκε και έστειλε στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπει καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων.

Πυρήνας του προγράμματος είναι:
  • Η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, που σημαίνει ότι το κράτος ούτε θα εγγυάται, ούτε θα χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η εισοδηματική πολιτική για το δημόσιο τομέα με πάγωμα των μισθών, περικοπή των επιδομάτων, η οποία θα συμπαρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα.
  • Η επιβολή της αύξησης φορολογίας εισοδήματος, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη , στο πετρέλαιο, στα τσιγάρα, αύξηση του ΦΠΑ.
  • Ελαστικοποίηση παραπέρα των εργασιακών σχέσεων.
  • Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

17/1/10

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Παρατίθεται το σχέδιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στις 14.1.2010.
Ειδικότερα στη παράγραφο 7.4.6 περιγράφεται η πολιτική μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων
http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/economics/Stability_Program/2010_SGP_EL.pdf
http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/economics/Stability_Program/2010_SGP_presentation_EL.pdf

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ ΤΗΣ ELITE

Από τον Νοέμβριο απλήρωτοι είναι οι 250 εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας Elite, οι οποίοι απειλούνται άμεσα να μείνουν χωρίς δουλειά. Στις 10 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς δεν χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, επιχείρημα το οποίο οι εργαζόμενοι αμφισβητούν και έχουν από τότε προβεί σε οργανωμένες και ομαδικές κινητοποιήσεις ανάμεσα στις οποίες και η κατάληψη του εργοστασίου.

12/1/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 12.01.2010



Το τελευταία διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη προσπάθεια της να αντλήσει ρευστότητα για τη κάλυψη του δημοσίου χρέους, επιχειρεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2,5 δις € που περιλαμβάνει εκποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων του Δημοσίου (Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ). Μεταξύ αυτών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο είναι και το φιλέτο για τις ιδιωτικές τράπεζες. Στο βαθμό που το παραπάνω σενάριο είναι πράγματι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης τότε θα μιλάμε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του δημοσίου στο ΤΤ (440 εκατ €) είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που έχει (έσοδα από μερίσματα και φόρους, κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα για ανάπτυξη της οικονομίας).

Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει διαψεύσει αυτά τα δημοσιεύματα, παρ΄ ότι το ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό του πρόγραμμα προτείνει τη «στήριξη ενός ισχυρού και αποτελεσματικού «δημόσιου πυλώνα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που με τις δράσεις και τις υπηρεσίες του, θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, θα προστατεύει τον καταναλωτή/δανειολήπτη, και θα στηρίζει την πραγματική οικονομία. Ενεργοποίηση του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι τράπεζες που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο.» (www.pasok.gr/portal/theseis_index.jsf). Η κυβέρνηση έλεγε επίσης προεκλογικά, ότι η οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με φοροεπιδρομές και ξεπουλήματα.

Η ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού του ρόλου του Τ.Τ, αλλά και όλων τον υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, είναι ακόμη πιο ρεαλιστική σε συνθήκες βαριάς οικονομικής ύφεσης όπως σήμερα. Η κοινωνία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια λαϊκή τράπεζα, η οποία θα είναι το αντίβαρο στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών τραπεζών και μοχλός ανάπτυξης.

Πρωταγωνιστήσαμε στις κινητοποιήσεις το 2002 για την μη ιδιωτικοποίηση του και θα παλέψουμε με σθένος σε οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης του. Δεν θα αφήσουμε το Τ.Τ να ξεπουληθεί όπως αποικιοκρατικά παραχωρήθηκε ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στη Cosco ή όπως ξεπουλήθηκε ο ΟΤΕ στη Deutche Telekom.

 Καλούμε τη κυβέρνηση και την διοίκηση του Τ.Τ να διαψεύσει δημοσίως τα σενάρια ιδιωτικοποίησης του Ταμιευτηρίου.

 Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του Τ.Τ να πάρουν άμεσα θέση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ταμιευτηρίου.

 Ιδιαιτέρως καλούμε το ΠΑΣΟΚ να λάβει θέση για τις προεκλογικές του εξαγγελίες διότι με αυτό το πρόγραμμα δεσμεύτηκε και εκλέχθηκε και στο βαθμό που η κυβέρνησή του δεν κάνει πράξη τις παραπάνω θέσεις του, θα προσφύγουμε με κάθε ένδικο μέσο για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

5/1/10

Το νεοφανές, απαράδεκτο και «εγκληματικό» σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους «μαμούθ» 2,5 δις €

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. όσο ήταν αντιπολίτευση, όχι μόνο είχε εξοστρακίσει από το προγραμματικό λεξιλόγιό της την έννοια της ιδιωτικοποίησης αλλά και «πρωτοστατούσε» στην καταγγελία των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα εναντίωσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ξεπούλημα του ΟΤΕ στην Deutche Telekom, το οποίο σωστά χαρακτήριζε ως «εθνικό έγκλημα» αλλά και στη Σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ του λιμανιού του Πειραιά στην Κινέζικη COSCO, την οποία στιγμάτιζε, και πάλι σωστά, ως αποικιοκρατική παράδοση.