17/2/10

                                           












   

Σε λευκή απεργία κατεβαίνουν οι μετανάστες στην Ευρώπη

Η πρώτη λευκή απεργία των μεταναστών διοργανώνεται μέσω διαδικτύου από την κίνηση «1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς» με βασικό άξονα την αποχή των μεταναστών από κάθε οικονομική συναλλαγή την 1η Μαρτίου. 
Το κίνημα ξεκίνησε μέσω του Facebook από το Παρίσι και τώρα υπάρχουν πάνω από 30 τοπικές επιτροπές στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας ενώ πέρασε γρήγορα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Πέγκι Ντερντέρ, μία εκ των πρωτοπόρων της κίνησης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αθήνα τονίζει ότι η "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" είναι ένα “κίνημα από τους πολίτες, για τους πολίτες” και εκτιμά ότι την 1η Μαρτίου θα συμμετάσχουν στην κίνηση η Γερμανία και το Βέλγιο, πράγμα που το καθιστά μια “πανευρωπαϊκή κίνηση πολιτών".
"Είναι λάθος να παρουσιάζεται το μεταναστευτικό ως πρόβλημα. Ο στόχος είναι να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στη μέση της οικονομικής κρίσης", συμπλήρωσε η ίδια.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

http://www.inegsee.gr/ESOTERIKO_169.pdf

14/2/10

Φραγμό στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την κρατική αδιαφορία

του Κώστα Νικολάου*
Διαστάσεις χωρίς προηγούμενο λαμβάνει η παράνομη απασχόληση καθώς πάνω από 1.000.000 μισθωτοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε παράνομο καθεστώς. Οι κυβερνήσεις δεν βλέπουν, δεν ακούν και αδιαφορούν, η αυθαιρεσία βασιλεύει και οι εργοδότες κάνουν πάρτι.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο όρος επισφαλείς εργασίες ή ενάντια στην επισφάλεια που χρησιμοποιείται, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ο καλύτερος, ίσως είναι ο πλέον αδόκιμος όρος για την ελληνική πραγματικότητα.

12/2/10

ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Ή Η ΕΕ

Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει. Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.

4/2/10

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ - ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

Η νέα κυβέρνηση έχει ανοίξει όλη την αντεργατική ατζέντα: Λιτότητα, περικοπές στο δηµόσιο τοµέα, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση έμμεσων φόρων, άνοιγµα του ασφαλιστικού, Στο πλαίσιο της κρίσης, των οδηγιών της Ε.Ε και του Συµφώνου Σταθερότητας, στο όνοµα του δηµόσιου χρέους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόµενους για τον «µονόδροµο» µιας τέτοιας πολιτικής. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο της προηγούµενης, βάζει στο στόχαστρο την σταθερή και µόνιµη εργασία, τα σταθερά ωράρια, τις αξιοπρεπείς αµοιβές, την πλήρη ασφάλιση και περίθαλψη.

4 λόγοι που τα νέα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν την εργασιακή ανασφάλεια

του Γ. Κουζη*
Το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που φιλοδοξεί από τον τίτλο του να καταπολεμήσει την εργασιακή ανασφάλεια, ελληνική εκδοχή της flexicurity, δεν ανταποκρίνεται στο στόχο του.


1) Για την αποσπασματικότητα του όλου εγχειρήματος που περιορίζει την εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια στις ευέλικτες μορφές εργασίας αφήνοντας ανέπαφο το σύστημα των ατομικών και ομαδικών απολύσεων σε μια περίοδο που οι απολύσεις είναι η κύρια έκφραση ανασφάλειας με περί τις 90.000 μέσα στο 2009.