26/6/10

Διεκδικητικό πλαίσιο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη συνεδρίασή του στις 9 Ιουνίου διαμόρφωσε το διεκδικητικό πλαίσιο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010.
Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της απόφασης, η ΟΤΟΕ απέστειλε Πρόσκληση προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων που πρέπει να αντιμετωπισθούν στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29.6.2010

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11 το πρωί στο ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ.
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ : ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΣΤΙΣ 11 πμ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2010
Η ΟΤΟΕ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 2010:
  • Προστασία των Θέσεων Εργασίας
  • Προστασία της αγοραστικής δύναμης
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών

24/6/10

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ως ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά σκάνδαλα μεταπολεμικά.
Από τις χαμηλότοκες υποχρεωτικές τοποθετήσεις (Ν.1611/1950) των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος από το 1951 έως το 1983 με παράλληλη κάλυψη των δανειακών τους αναγκών με ληστρικά επιτόκια (απώλειες 58 δις €), την ανασφάλιστη εργασία (περίπου 25%), τη τεράστια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων (30% στην Ελλάδα – στην υπόλοιπη Ε.Ε 5-10), έως τις απώλειες από το τζογάρισμα των αποθεματικών (Ν.2076/1992 & Ν.2676/1999) στο Χρηματιστήριο τη δεκαετία του 1990 (απώλειες 3,5δις €) και τα δομημένα ομόλογα που αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αποδεικνύεται η απίστευτη ρεμούλα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, η πλειοψηφία των οποίων έχουν πλέον τεράστια ελλείμματα.
Κανένας από τους αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά) όχι μόνο δεν έδωσαν λύση, παρά τη σταδιακή επιδείνωση των συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τη κοινωνική ασφάλιση.
Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στη κοινωνική ασφάλιση με βασικούς άξονες τα 40 έτη εργασίας και τη συνταξιοδότηση στο 65ο έτος.
Βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου:

18/6/10

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΙς 29.6.2010

Στη σημερινή συνεδρίαση η Ε.Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την ΤΡΙΤΗ 29/6/2010 με αιτήματα:


1. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις

2. Ασφαλιστικό

3. ΕΓΣΣΕ

Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους για να αποκρούσουν τις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές Νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και την αδιάλλακτη και αρνητική στάση των εργοδοτών για την ΕΓΣΣΕ.

16/6/10

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας, λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ, το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στα εργασιακά. Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης των αποζημιώσεων απόλυσης μέχρι και 50%, το χρόνο προειδοποίησης, τα όρια των απολύσεων, καθώς και το ύψος την αμοιβή των νέων έως 25 ετών. Η χρονική επιλογή της δημοσιοποίησης των αλλαγών προκάλεσε την αντίδραση των συνδικάτων, που κάνουν λόγο για προκλητική κίνηση. Η ΓΣΕΕ μάλιστα, προειδοποίησε με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Για τις απολύσεις, το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:
- για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα
- για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

15/6/10

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Του
Γιώργου Ρωμανιά*

Οι ρυθμίσεις που επιβάλλουν  στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της χώρας μας το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση), πρέπει να εξεταστούν από τη σκοπιά:
α) Των ασφαλισμένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στα 2-3 προσεχή χρόνια και που αντιμετωπίζουν, πλέον, την ανατροπή των προγραμματισμών τους και την απειλή να συνταξιοδοτηθούν πολύ αργότερα αλλά και να λάβουν πολύ μικρότερη σύνταξη.
β) Των ήδη συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πάγωμα (για 3 τουλάχιστον χρόνια) η και μειώσεις των συντάξεών τους (συνταξιούχοι ΔΕΗ και ΟΤΕ αλλά και επιβολή ΛΑΦΚΑ και περικοπή των επιδομάτων εορτών και αδείας).
γ) Των μελλοντικών συνταξιούχων που όσο απομακρυνόμαστε προς το μέλλον θα λαμβάνουν συντάξεις πραγματικά σε επίπεδο επιδομάτων φτώχειας (50 % χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σημερινές) αλλά και να εργάζονται 40 χρόνια.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010


Γενική απεργία για τις 29 Σεπτεμβρίου εξήγγειλαν τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας, η UGT και η CCOO, αντιδρώντας στα σχέδια μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας.
Η 29η Σεπτεμβρίου επελέγη γιατί την ημέρα αυτή η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων έχει προκηρύξει κινητοποιήσεις σε όλη την ΕΕ κατά των περικοπών στο ασφαλιστικό σε όλα τα κράτη-μέλη της.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι γενικοί γραμματείς των δύο συνδικάτων επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/6 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση – συλλαλητήριο την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Ιουνίου και ώρα 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αίτημα:
«Απόκρουση των Ασφαλιστικών Ανατροπών»
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα και τις αντιδράσεις για να αποτρέψουν τις άδικες, σκληρές, αντικοινωνικές, αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση των δανειστών της «Τρόϊκα» και των νεοφιλελεύθερων ευρωπαίων ηγετών.
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία απαιτούν ΕΝΙΣΧΥΣΗ και όχι αποδυνάμωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Όλοι μαζί μπορούμε
Να αποτρέψουμε τις ασφαλιστικές ανατροπές
Να επιβάλλουμε το σεβασμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων
Όλοι στη συγκέντρωση των συνδικάτων
Πλατεία Κλαυθμώνος, Τετάρτη 16/6
ώρα 19:00
 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

3/6/10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ για τη Βάρβαρη Δολοφονική Επίθεση του Ισραήλ κατά του «ΣΤΟΛΟΥ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την βάρβαρη δολοφονική και εγκληματική επίθεση του κράτους του Ισραήλ κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» στα Διεθνή ΄Υδατα!
Ο κυνισμός και η προκλητικότητα των Ισραηλινών δυνάμεων κατά των άοπλων πολιτών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συμμετείχε η ΓΣΕΕ προς τον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό Λαό της Λωρίδας της Γάζας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, το Ισραήλ, επιτίθεται δολοφονεί και συλλαμβάνει άοπλους ανθρώπους από 50 χώρες μεταξύ των οποίων και Έλληνες πολίτες.



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

1/6/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 1.6.2010

Η κατάπτωση των θεσμών, των αξιών και του ήθους στην εποχή μας, φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Τα φαινόμενα αυτά τα συναντάμε κάθε μέρα σε κάθε μας βήμα. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση πολιτική, κοινωνική, ηθική, αλλά και συνδικαλιστική, που καλλιεργήθηκε από την ανεκτικότητά μας, την αδιαφορία μας και τις επιλογές μας.


Ο εργασιακός μας χώρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση.

Όπως όλοι γνωρίζετε υπάρχει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο οποίος με σαφήνεια περιγράφει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Στον κανονισμό αυτό αναφέρεται αναλυτικά η διαδικασία προαγωγών και τοποθετήσεων του προσωπικού σε θέσεις ευθύνης. Αρμόδιο δε όργανο και υπεύθυνο για όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές-προαγωγές-ποινές όλων των υπαλλήλων του ΤΤ ,είναι το Υπηρεσιακό συμβούλιο το οποίο προβλέπεται από το νόμο.