30/7/10

ΤΟ «DEAL» ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΑ

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΑΣ)
εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 47/26-7-2010


Η «πρόταση» του κ. Σάλλα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 701 εκατ. ευρώ δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, όπως διατείνονται οι φιλικές προς κυβέρνηση και τραπεζίτες δημοσιογραφικές πηγές. Όπως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει και η μαζική απόρριψη, με άμεσες απεργίες και διαδηλώσεις, της πρότασης Σάλλα από τους εργαζόμενους των δύο τραπεζών. Ελπίζουμε να μην περίμενε κανείς ότι η «πρόταση Σάλλα» θα περνούσε χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις. Ούτε και ότι οι εργαζόμενοι θα παρέδιναν τη δημόσια περιουσία εν μία νυκτί στον ιδιωτικό τομέα. Κάπου λάθεψε στους υπολογισμούς του ο κ. Σάλλας και οι υποστηρικτές του στην κυβέρνηση και στα συντηρητικά κόμματα. Όπως λαθεύουν οι πάσης φύσεως τεχνο-γραφειοκράτες και τραπεζίτες που δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από τους αριθμούς και τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνων υπάρχουν άνθρωποι με συλλογικά συμφέροντα, με όνειρα και ελπίδες.

25/7/10

ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤ: Η αντοχή των τραπεζών, της υποκρισίας, των ιδιωτικοποιήσεων*

"Το μεν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επειδή συγκέντρωσε την υψηλότερη πανευρωπαϊκή βαθμολογία κι η δε Πειραιώς επειδή ίσα – ίσα πέρασε τη βάση. Πρόκειται για αποτελέσματα που υπογραμμίζουν τον λεόντειο χαρακτήρα της συμφωνίας που επιδιώκει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλας, με την κατ’ αρχήν έγκριση του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού καθώς η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα κληθεί να λειτουργήσει σαν μια ακόμη ένεση ρευστότητας που θα αναζωογονήσει την Πειραιώς, απομακρύνοντάς την από την ζώνη της επικινδυνότητας. "



21/7/10

Καταργεί τις διαιτητικές αποφάσεις για αυξήσεις ο Λοβέρδος

Προαναγγελία για νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί τις αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο, πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Όπως ενημέρωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος αυτό τον καιρό υπάρχουν αποφάσεις της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μαϊου - οπότε ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα - 1,5% και σε μία περίπτωση, αύξηση για το 2010 στο 3%.
«Εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».

19/7/10

Η ΑΤΕbank αγόρασε μετοχές σε «Αττική Οδό» και «Αττικά Διόδια»

Την εξαγορά της συμμετοχής της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ Α.Τ.Ε. στις εταιρείες ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε., ανακοίνωσε η ATEbank.
Στην ανακοίνωση αναφέρται ότι η ΑΤΕbank αγοράζει 233.817 ονομαστικές μετοχές της εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και 211.614 ονομαστικές μετοχές της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε. από την εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ Α.Τ.Ε. (ποσοστό 9,88% του συνόλου των μετοχών, αντίστοιχα).
Η εν λόγω συναλλαγή έγινε σε συνέχεια της από 18-6-2010 δεσμευτικής προσφοράς προς την εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
αναδημοσίευση από TVXS

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Μετά τη συνάντηση ο  Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με ιδιαίτερη κοινωνική προσφορά στη  χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τους επισημάναμε ότι στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Διότι οι θέσεις και οι προτάσεις τους έχουν μια συνολικότερη αναφορά στο δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους ως εργαζόμενοι.
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ είναι μια πρόταση αστεία. Είναι σα να δανείζεις κάποιον όταν έχει ανάγκη και αντί να σου επιστρέφει τα χρήματα, να σου ζητάει από πάνω να σου αγοράσει και το σπίτι. Όσοι προέτρεξαν να καλωσορίσουν αυτή την πρόταση, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, όχι μόνο γιατί γελοιοποιήθηκαν αλλά και γιατί ανέδειξαν ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Παράνομη η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ, με βάση την Κοινοτική νομοθεσία

Παράνομη είναι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ, με βάση την Κοινοτική νομοθεσία. Αυτό τονίζει σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση παρέμβασή της για να σταματήσει η διαδικασία πώλησης.

7/7/10

ΟΜΙΛΙΑ ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΑΠΕΡΓΙΑ 8/7/2010 - ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ στις 10 πμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΖΙΚΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δίνει τη χαριστική βολή στο σύστημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην υπόσταση του Κοινωνικού Κράτους.
Με την κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης του συστήματος, ελαχιστοποιεί τη συμμετοχή του κράτους στα 360 ευρώ, που βαφτίζεται ως βασική σύνταξη και από ένα σύστημα Κοινωνικό και Αλληλεγγύης των γενεών, οδηγούν σ’ ένα απαράδεκτο σύστημα ατομικής ευθύνης.