29/12/10

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 29.12.2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΣΕΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοίνωση – Κάλεσμα  του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Συγκέντρωση στο κτίριο της Κοραή 4 Τετάρτη 29/12 και ώρα 6μμ
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται την Τετάρτη 29/12 και ώρα 6μμ έξω από το κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην Κοραή 4 για το νέο περιστατικό θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος με κυβερνητικές πλάτες με θύματα μετανάστη εργάτη που έπεσε από τον τρίτο όροφο ενώ καθάριζε τα τζάμια αυτού του κτιρίου.

16/12/10

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ειδικότερα, επιτρέπεται η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας που θα υπερισχύουν των κλαδικών και και θα οδηγούν σε μείωση των καταβαλλόμενων αποδοχών. Οι μειώσεις θα αγγίξουν έως και το 26%, ενώ οι αποδοχές πολλών εργαζόμενων θα υποχωρήσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του “Έθνους”, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θέμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων θα τεθεί στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού και των τραπεζών, ωστόσο οι συνδικαλιστές δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια εξέλιξη.
Αναλυτικά, οι αλλαγές, όπως αναλύονται σε δημοσίευμα του Έθνους, έχουν ως εξής:
Συλλογικές συμβάσεις

10/12/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ 10/12/2010

Αθήνα 10/12/2010

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

            Μέσα στον ορυμαγδό δημοσιευμάτων και (παρά)πληροφόρησης, αλλά και στη βιαιότερη επίθεση όλων των εποχών που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι  και πολίτες, αναζητούμε μία επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

            Η “κυβέρνηση”,  παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες τόσο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Τ.Τ., όσο και πολιτικών φορέων, αρνείται πεισματικά να ξεκαθαρίσει  ποιο είναι το σχέδιό της για την πρώτη Τράπεζα των stress tests, που τόσο πολύ προσπάθησε να μας πείσει για τη σημαντικότητά τους.

9/12/10

ΕΠΙΚΑΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ(ΚΟΙΝ.ΕΚΠΡ. ΣΥΡΙΖΑ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Τα σχέδια εκποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), η διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ).
Δημοσιεύματα του τύπου κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο της απαράδεκτης πώλησης στο α’ τρίμηνο του 2011 της συμμετοχής του δημοσίου στο ΤΤ.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστός ο αυθαίρετος και επιζήμιος κυβερνητικός σχεδιασμός για απόσχιση των «τραπεζικών» εργασιών του ΤΠΔ και τη συγκρότηση αντίστοιχης θυγατρικής τραπεζικής εταιρείας, η οποία, ενδεχομένως, στη συνέχεια να αξιοποιηθεί ως στρατηγικός επενδυτής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση ενέκρινε, στο όνομα της εξυγίανσης, απαράδεκτους προσανατολισμούς για τη μείωση, τουλάχιστον, κατά 10% των μισθών των εργαζομένων στην ΑΤΕ και τη συρρίκνωση εργασιών και δραστηριοτήτων της Τράπεζας.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προβεί στην απαράδεκτη εκποίηση του ΤΤ, στη μείωση μισθών και συρρίκνωση της ΑΤΕ, αντί της αναβάθμισής της;
2. Γιατί, αντί της ανασυγκρότησης και ενίσχυσης, η κυβέρνηση επιλέγει τη διάσπαση και στην ουσία διάλυση του ΤΠΔ;

7/12/10

24ωρη απεργία 8.12.2010 των εργαζομένων στην ΑΤΕ - 3ωρη στάση εργασίας προκήρυξε η ΟΤΟΕ για τις 8.12.2010

Απεργούμε αύριο για να αποτρέψουμε τη συρρίκνωση της Τράπεζας, για να προστατέψουμε την απασχόληση μας, τις  αμοιβές μας, τις εργασιακές μας σχέσεις.
Απεργούμε αύριο γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η μείωση του ενεργητικού της Τράπεζας θα φέρει πτώση των κερδών, ζημιές, νέες μειώσεις αποδοχών και εν τέλει απολύσεις.
Απεργούμε αύριο γιατί δεν δεχόμαστε οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τις επιλογές των διοικήσεων, των κυβερνητικών επιλογών, τη χειραγώγηση της Τράπεζας από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Απεργούμε αύριο γιατί το χρωστάμε στις επερχόμενες γενεές των συναδέλφων μας, γιατί δεν θέλουμε να τους αφήσουμε ένα χειρότερο περιβάλλον από αυτό που παραλάβαμε.
Απεργούμε αύριο, περιφρουρούμε την απεργία όπου μπορούμε και συγκεντρωνόμαστε στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο κτίριο της Κριεζώτου να υπογραμμίσουμε τη πλήρη διαφωνία μας στις επιλογές της Διοίκησης Πανταλάκη και της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε τα προβλήματα μετακίνησης αύριο λόγω απεργίας όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε και θα είμαστε στη συγκέντρωση.

5/12/10

Νίκη των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας.

Νίκη των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας.
Η πιο μαζική και η πιο δραματική συνέλευση (Σάββατο, 4/12/2010) των τελευταίων 25 χρονών απέρριψε το ξεπούλημα του Οργανισμού Προσωπικού λέγοντας “όχι στον ψευτοδιαλογο – άμεση ενταξη των νεων συναδελφων στον Οργανισμό. Να σημειωθεί οτι η απόφαση πάρθηκε κόντρα στην ψυχολογική βία που άσκουσε η πλειοψηφία του δ.σ του συλλόγου (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ & επίσημη ΔΑΚΕ).

Η Τράπεζα Πειραιώς και πάλι «πρωτοτυπεί»

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, «πρωτοτυπεί». Στις 15/7/2010 ο πρόεδρος της τράπεζας Μ. Σάλλας κατέθεσε δημόσια πρόταση για διπλή εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, όταν η εκτιμηθείσα αξία των μετοχών των 2 τραπεζών ήταν 1,8 δισ. ευρώ και όταν μόλις μια μέρα πριν από τη δημόσια προσφορά είχε δανειστεί από το Ταχ. Ταμιευτήριο 350 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες μετά το σκάνδαλο, στις 19 του Νοέμβρη, η διοίκηση της Πειραιώς, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το σύλλογο εργαζομένων, αποφάσισε να προτείνει στο σύνολο των 5.000 εργαζομένων της ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας, σε εθελοντική βάση.

Διεθνής επιτροπή λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους: Ένα επιτακτικό αίτημα, του Κ. Λαπαβίτσα

Το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι αδύνατον να αποπληρωθεί στο σύνολό του, όπως πλέον γίνεται παραδεκτό από όλους. Το μέγεθος του προβλήματος επιβάλλει ουσιαστική δημόσια συζήτηση και ρήξη με την τακτική που ακολουθήθηκε από την αρχή της κρίσης. Δηλαδή, να αφήνονται τα αλλεπάλληλα προβλήματα στα χέρια μιάς μικρής ομάδας υποτιθέμενων ειδικών, ενώ παράλληλα να ασκείται παραπληροφόρηση και κατατρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων από τα ΜΜΕ.
Η προσέγγιση αυτή έχει αποτύχει παταγωδώς. Η χώρα είναι σε απόλυτο αδιέξοδο και είναι απαραίτητη η ευρεία λαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία που θα καταλήξει στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους. Το πρώτο βήμα μπορεί να είναι ο σχηματισμός διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του δημοσίου χρέους. Και εξηγούμαι.

2/12/10

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΤ

επιχειρησιακη συμβαση σεττ 2010

8/12: τρίωρη προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας προκήρυξε η ΟΤΟΕ

Την προκήρυξη τρίωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής στάσης εργασίας (12.00-15.15) των τραπεζοϋπαλλήλων, στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, δηλαδή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του συλλόγου των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, απαιτώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, που καταστρατηγούνται βάναυσα, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες, αποτελεί η απαίτηση της Τρόικας και της κυβέρνησης για μείωση των αποδοχών κατά 10% των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα. Όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ, δεν θα αποδεχθεί καμία συζήτηση για οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις τράπεζες και κατ' επέκταση και στην Αγροτική Τράπεζα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων.
"Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι το «παράθυρο διαλόγου», που άνοιξε την Τετάρτη, κατά τη συνάντηση του προεδρείου της ΟΤΟΕ και του συλλόγου των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό, κ. Φ. Σαχινίδη, οι οποίοι έδωσαν σχετικές οδηγίες στο Διοικητή της Τράπεζας, κ. Θ. Πανταλάκη, αξιοποιήθηκε με την κατάθεση των θέσεων του συλλόγου και της ΟΤΟΕ, που οδηγούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στην προοπτική της Αγροτικής στο πλαίσιο της δημιουργίας Δημοσίου Πυλώνα Τραπεζών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Σήμερα (1/12/10) στις 03.00 το απόγευμα έγινε συνάντηση του Προεδρείου της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Αγροτική τράπεζα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό κ. Φίλλιπο Σαχινίδη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Αγροτική.
Η ΟΤΟΕ και ο Σύλλογος των Εργαζομένων, έθεσαν από κοινού τις θέσεις τους που αφορούν στην στήριξη της Αγροτικής Τράπεζας και στη συνέχιση του ρόλου της, ενώ, ταυτόχρονα, επεσήμαναν τη δέσμευση της Κυβέρνησης στην πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για τη δημιουργία δημοσίου πυλώνα Τραπεζών.