31/8/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA-EUROBANK


ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΙΣ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΟΧΟΙ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, 16 μήνες μετά την επιβολή του Μνημονίου στη χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, 2 μήνες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, η κατάσταση που βιώνουμε στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας είναι πρωτόγνωρη. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η ύφεση επιμένει χωρίς να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα, η ανεργία καλπάζει, ενώ οι χρηματιστηριακές αξίες αντανακλούν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και βρίσκονται σε ιλιγγιώδες καθοδικό σπιράλ, έστω κι αν η ανακοίνωση της συγχώνευσης ακολουθήθηκε από ανακλαστική άνοδο των τιμών σήμερα.

Η αγωνία των μεγάλων “παιχτών” του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου, είναι να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, ακόμη κι αν γκρεμίζεται το σύμπαν γύρω τους. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις, που υποβαθμίζονται και απορρυθμίζονται ολοκληρωτικά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως επίσης και θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά, όπως η δημόσια υγεία και παιδεία. Επιπλέον, ετοιμάζονται για το “μεγάλο κόλπο”, για την υφαρπαγή έναντι πινακίου φακής του πλούτου που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, όπως η ΔΕΗ, το νερό, τα οδικά δίκτυα, οι συγκοινωνίες, οι υποδομές, ο ορυκτός πλούτος, ακόμη και οι... παραλίες!

29/8/11

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK - EUROBANK


Τη συγχώνευσή τους φαίνεται ότι αποφασίζουν οι Τράπεζες Alpha Bank και Eurobank με τη συμμετοχή του επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ.

          Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ΟΤΟΕ, αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο Τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, η ΟΤΟΕ, τονίζει ότι, πρέπει να διασφαλίζονται:

1.    Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών.
2.    Η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
3.    Η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.


Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, η συγχώνευση των δύο Τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθεί, πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τη κοινωνική ομαλότητα και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα.

            Μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των δύο τραπεζών, η ΟΤΟΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να παρέμβει με θετικό τρόπο σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων στις Τράπεζες.