17/6/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2009

Η άρνηση διαπραγμάτευσης της ένωσης τραπεζών σήμερα δείχνει ότι η προκλητική στάση των τραπεζιτών δεν στρέφεται μόνο ενάντια στο καταναλωτικό κοινό, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στους τραπεζοϋπάλληλους.
Προκαλούν οι τραπεζίτες τους 65.000 τραπεζοϋπαλλήλους και την Ο.Τ.Ο.Ε. αρνούμενοι εκ νέου τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το Αυτόνομο Δίκτυο στην Ο.Τ.Ο.Ε. εκτιμώντας ότι οι τραπεζίτες συνεχίζουν να λειτουργούν πέρα από τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας και των εργαζομένων και δεν θα συγκατανεύσουν στην πρόσκλησή μας για διαπραγματεύσεις,

προτείνε στο Γενικό Συμβούλιο της Ο.Τ.Ο.Ε.

• Να κληθεί η κυβέρνηση να απαντήσει στους εκπροσώπους του μεγαλύτερου κλάδου των εργαζομένων, αφού έχει την πραγματική ευθύνη για τον έλεγχο της λειτουργίας των τραπεζών όχι μόνο θεσμικά αλλά και με βάση τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών με αρκετά δις Ευρώ τα οποία είναι χρήματα και των τραπεζοϋπαλλήλων ως φορολογουμένων.
• Να κληθεί άμεσα η κυβέρνηση να προβεί στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, σε όσες τράπεζες συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο και έχει διορίσει επιτρόπους.
• Η λογική της ασύδοτης λειτουργίας των διαχειριστών ορισμένων τραπεζών, αφού το κράτος είναι πια ισχυρός συνιδιοκτήτης, πρέπει να σταματήσει τώρα. Επιβάλλει στην κυβέρνηση την υποχρέωση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δημόσιου πόλου τραπεζών με πλήρη έλεγχο της Εθνικής και σε συνεργασία με τα ήδη υπό δημόσιο έλεγχο πιστωτικά ιδρύματα της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να στρέψουν τους αναγκαίους πόρους στην πραγματική οικονομία. Μια οικονομία που η υποχρηματοδότησή της οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, εντείνοντας την ήδη εκρηκτική ανεργία στη χώρα μας.
Τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε όταν οι ακάλυπτες επιταγές καλπάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς της τάξης του 230% !!!

Αν οι τραπεζίτες αποφάσισαν να υιοθετήσουν το ρόλο «ο εχθρός του λαού», τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναρωτηθεί σοβαρά αν θα γίνει συνένοχός τους και εν τέλει ο πραγματικός ηθικός αυτουργός.

Το Αυτόνομο Δίκτυο στην Ο.Τ.Ο.Ε. πρότεινε επίσης

• Την πληρέστερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων στις τράπεζες
• Την περιοδική προκήρυξη περιφερειακών απεργιακών κινητοποιήσεων στις σημαντικότερες πόλεις της χώρας με παρουσία συνδικαλιστών όλων των Συλλόγων και της Ο.Τ.Ο.Ε.
• Την ενημέρωση της κοινωνίας με την παρουσίαση των θέσεων της Ομοσπονδίας και μέσω του τοπικού τύπου.
• Την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στήριξη τους.
• Συνάντηση με την κυβέρνηση για την επισήμανση των ευθυνών της και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της ώστε να προσέλθουν οι τραπεζίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
• Αξιοποίηση άμεσα και του ΟΜΕΔ για την έναρξη διαδικασίας Μεσολάβησης με άμεση προσφυγή της Ο.Τ.Ο.Ε. ¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου