29/4/12

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ



19-4-2012

Η ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS, εργοδότης εκατοντάδων εργαζομένων, τους οποίους υπενοικιάζει σε επιχειρήσεις, ανήκει στον όμιλο ICAP GROUP, τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Όπως καυχιέται στο επίσημο site της μόνο μέσα στο 2011, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, σημείωσε αύξηση κέρδους κατά 5,2% και τζίρο 63 εκατομμύρια ευρώ (!)  απασχολώντας 1.250 εργαζόμενους (!).

Η αύξηση αυτή προέρχεται από το προσωπικό, εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι σπρωγμένοι από την ανάγκη να βρουν μια θέση εργασίας, έστω με  κατώτερες αποδοχές,-αποδοχές που δεν αντιστοιχούν ούτε στα προσόντα τους ούτε στα καθήκοντα και τις ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν - αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς υπενοικίασης υπηρετώντας ταυτόχρονα δύο εργοδότες. Γνωρίζουν το εργασιακό αυτό καθεστώς από την στιγμή της πρόσληψής τους αλλά είναι η μόνη ελπίδα για να μην πέσουν στον Καιάδα της ανεργίας.


Η ICAP GROUP και δη η θυγατρική της ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS «νοιάζεται» και «μεριμνά» για τους πελάτες της που δεν είναι άλλοι από αντίστοιχες επιχειρήσεις και τράπεζες  κολοσσοί όπως η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αφού κερδίζουν και οι δύο.

Η αύξηση των κερδών της εταιρείας και του ομίλου δεν καθιστά το εργασιακό περιβάλλον πιο ασφαλές για τους εργαζόμενούς της. Αντίθετα η ανησυχία κορυφώνεται για τον εργαζόμενο, όταν υπό το συγκεκριμένο καθεστώς σύγχρονης εργασιακής δουλείας, ο εργοδότης προβαίνει σε επίδειξη ισχύος έναντι των εργαζομένων με κινήσεις που σέβονται μόνο τα συμφέροντα και τους τζίρους των μεγάλων συνεργατών της και όχι τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της.

H εταιρεία παρουσίασε στο τέλος του 2011 νέες συμβάσεις στους εργαζόμενους στις οποίες γινόταν αλλαγή ειδικότητας από Χειριστές Η/Υ σε Υπαλλήλους Γραφείου. Η μισθολογική διαφορά που προέκυπτε λόγω και του επιδόματος χειριστή   και του διαφορετικού ύψους του χειριστή, δόθηκε σαν επίδομα ελευθεριότητας στους εργαζόμενους μαζί με την διαβεβαίωση ότι ουσιαστικά τίποτα δεν θα αλλάξει.

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες και η εταιρεία κάλεσε εκ νέου τους συναδέλφους για να τους ζητήσει την συναίνεσή τους για την περικοπή του επιδόματος ελευθεριότητας (!). (Περικόπηκαν επίσης και επιδόματα που προβλέπονται από την οικεία κλαδική συλλογική σύμβαση π.χ. επίδομα ξένης γλώσσας.)

Το παράδοξο είναι ότι, όσοι υπάλληλοι δεν συναίνεσαν και δεν συμβιβάστηκαν με τις νέες επιταγές της διοίκησης της εταιρείας, διαπίστωσαν ότι παρά τη μη συναίνεσή τους σε νέα μεταβολή των όρων της σύμβασης, δέχτηκαν τις ίδιες συνέπειες με τους συναδέλφους τους που είχαν συναινέσει στην περικοπή, υπογράφοντας νέα σύμβαση αφού περικόπηκαν επίσης οι αποδοχές τους.

Όταν η αλλαγή ειδικότητας αποτελεί το ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ της επερχόμενης αυθαιρεσίας του εργοδότη στη μισθολογική κλίμακα, προφανώς έχει έρθει ήδη το πλήρωμα του χρόνου προς αντίδραση στη δράση που δεχόμαστε..

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με το παρεχόμενο – ενοικιαζόμενο προσωπικό
    1.
    Γιατί το παρεχόμενο προσωπικό, δεν έχει κάποιον να το εκπροσωπεί;
    Υπάρχει εξήγηση, αφού η πλειοψηφία των ατόμων που εργάζονται με αυτό το καθεστώς είναι παιδιά μονίμων υπαλλήλων του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.
    2.
    Γιατί άφησαν να περάσει τόσος καιρός απο την παρακουλούθηση του σεμιναρίου και μετά απο μια συνεχή φημολογία για το πότε θα γίνουν οι εξετάσεις και τι σκοπό θα έχουν, κάποιος ειδήμων νούς αποφάσισε να γίνουν 21 Ιουλίου εν όψει καλοκαιρινών διακοπών και καύσωνα. Α μη τι άλλο φωνάζει η προχειρότητα.
    3.
    Γιάτι σε άλλες τράπεζες το παρεχόμενο – ενοικιαζόμενο προσωπικό, είναι σε θέσεις γραφείου όπως είναι και η προσληψή του και όχι σε θέση ταμείου;Φυσικά δεν γίνεται λόγος για επίδομα ταμείου και άδεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή