7/3/10

Ασφαλιστικά "λουκέτα": Εις υγείαν των κορόιδων

Η αδυναμία και τελικά το έλλειμμα ουσιαστικού ελέγχου και εποπτείας στην ασφαλιστική αλλά και στην ευρύτερη χρηματοοικονομική αγορά, με μεγάλους ζημιωμένους ασφαλισμένους και εργαζόμενους, αποκαλύπτεται μετά τα δύο μεγάλα «λουκέτα», μέσα σε πέντε μήνες, των εταιρειών του ομίλου Ασπίς και της εταιρείας Commercial Value.
Πίσω από τα «λουκέτα», όμως, βρίσκεται ο επιχειρηματίας Π. Ψωμιάδης, που με την ανοχή του διάτρητου συστήματος και όπως φημολογείται με πολιτικές και άλλες διασυνδέσεις του, έστησε για περίπου δύο δεκαετίες μια μηχανή εξασφάλισης «μαύρου» χρήματος.
Η υπόθεση των εταιρειών Ψωμιάδη αρχίζει να φέρνει στο φως υποθέσεις εικονικών αποτιμήσεων ακινήτων, ένα δίκτυο προώθησης προσωπικών ομολόγων με απόδοση επιτοκίων έως 10% και παράτυπους συμψηφισμούς ασφαλίστρων με πράκτορες.

Το πολυσχιδές σχήμα που δημιούργησε ο Π. Ψωμιάδης φαίνεται ότι διευκόλυνε παράνομες συναλλαγές και συμφωνίες του ίδιου, ενώ δυσχέραινε τον ήδη προβληματικό έλεγχο των ενδο-ομιλικών σχέσεων. Από το 1990 ξεκινά να δομεί αυτό το σύνθετο σχήμα επιχειρήσεων με «κύματα» εξαγορών μέσω δανεισμού.
Τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών Ψωμιάδη εμφανίζονταν θετικά, μέσω της αλυσίδας συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών του (έφτασαν περίπου τις 50) που δεν συνδέονταν με τη μητρική ως θυγατρικές, αλλά λειτουργούσαν ως επιχειρήσεις που κατείχαν η μία ποσοστά στην άλλη. Μάλιστα η μεταφορά χρήματος στις εταιρείες που χρειάζονταν άμεση ταμειακή ενίσχυση ώστε να αποκτήσουν πιστοποιητικά φερεγγυότητας, πραγματοποιούνταν μέσω μεταβιβάσεων ποσοστών.
Βέβαια, με την πρακτική των «συγκοινωνούντων δοχείων» στη διαχείριση των εταιρειών, δημιουργήθηκε το ντόμινο που οδήγησε στην κατάρρευση όλου του σχήματος.

Δίκτυο εταιρειών
Στις εξαγορές του περιλαμβάνονται οι εταιρείες Commercial Union Life,  Scoplife, Γκοταέρ Ελλάς,  Nordstern Colonia Hellas και Nordstern Colonia Hellas Life, Αθηναίος, ενώ μέσω της Aspis Bank αποκτά την ABN Amro στην Ελλάδα και το 2003 το δίκτυο της Grindlays Bank. Οι έξι ασφαλιστικές ενοποιήθηκαν σε μία υπό την ονομασία Commercial Value.
Οι συναλλαγές απογειώθηκαν με την απόκτηση μιας μικρής κυπριακής εταιρείας συμμετοχών, που μετονομάστηκε σε Aspis Holding.
Στην πλειοψηφία τους τα αποκτηθέντα χαρτοφυλάκια είναι προβληματικά και κυκλοφορούν φήμες ότι ο επιχειρηματίας δανείζεται τα χρήματα των ασφαλισμένων χρηματοδοτώντας τις εξαγορές από τα ασφάλιστρα, ενώ μαζικά κυκλοφορούν επιταγές που επαγγέλλονται τεράστιες αποδόσεις για τη χρηματοδότηση με δανεικά.
Συγχρόνως, ο βασικός μέτοχος υπερτιμά τα ακίνητα που αγοράζει σε πολύ χαμηλότερες τιμές για να καλύψει τα αναγκαία αποθέματα, ενώ οι αξίες των μετοχών που διαθέτει δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά εξασφαλίζουν τους αναγκαίους δείκτες φερεγγυότητας.

Έλεγχοι
Το 2005 ο έλεγχος για πρώτη φορά γίνεται πιο ουσιαστικός, υποχρεώνοντας την Ασπίδα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Την επόμενη χρονιά επιβάλλεται πρόστιμο στην εταιρεία για την πώληση συμβολαίων ζωής που δεν ήταν σύννομα.
Παράλληλα, οι καταγγελίες του επί 28 χρόνια αναλογιστή της εταιρείας στη Σουηδία Θ. Αναγνωστόπουλου, για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και αλλοίωση των πραγματικών μεγεθών του ισολογισμού, που επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη φερεγγυότητα του ομίλου, δρομολογούν νέες εξελίξεις.
Το 2008 ο έλεγχος περνά στη νεοϊδρυθείσα Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), την οποία ο Π. Ψωμιάδης αγνόησε συστηματικά.
Η ΕΠΕΙΑ ξεκινά το ξεκαθάρισμα και υποχρεώνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Commercial Value που οδήγησε σε παραίτηση των δύο εταιρειών της Ασπίδας και στην απεμπλοκή του Π. Ψωμιάδη από την Commercial.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ασπίς, παρά την απαγόρευση εξαγοράς της Proton Ασφαλιστική, από την ΕΠΕΙΑ, προχώρησε το 2009 στην εξαγορά των δύο ασφαλιστικών του ομίλου της General Union (Γενική Ένωση και Γενική Πίστη), που ήταν ήδη προβληματικές. Ακολούθησαν νέα πρόστιμα και στις αρχές του 2009 η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ αντιμετωπίζοντας πρόβλημα φερεγγυότητας και αρνητικής καθαρής θέσης, γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αρχικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ πωλεί μέρος των «αδελφών» εταιρειών. Η άδεια λειτουργίας των General Union και General Trust ανεστάλη, καθώς τελικά δεν εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα ποσά για την κάλυψη της φερεγγυότητάς τους.
Η ΕΠΕΙΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην τελική ανάκληση της άδειας των εταιρειών του Π. Ψωμιάδη, κάνει λόγο για εν γένει παραβατική συμπεριφορά, από πλευράς εταιρείας, και παραδειγματική της άρνηση για οποιαδήποτε συνεργασία με την Επιτροπή, της οποίας αψηφά τον ρόλο.
Σημειώνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, εξ αρχής, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα να αποκτήσει η ασφαλιστική αγορά απόλυτη φερεγγυότητα και αξιοπιστία, προϋποθέσεις απαραίτητες και ουσιώδεις για την ανάπτυξή της. Θεωρεί ότι οι αποφάσεις της ΕΠΕΙΑ, συμβάλλουν στην εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, και γι’ αυτό σημειώνει πως «όσο οδυνηρές κι αν είναι, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Commercial Value
Η πιο προφανής παραβίαση των αρχών επενδυτικής διαχείρισης αφορούσε στην εξαγορά της Commercial Union και τη μετατροπή της σε Commercial Value, της οποίας οι επενδυτές βρέθηκαν να ελέγχουν το 31% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.
Μέσω των μεταβιβάσεων ενισχύεται κεφαλαιακά η Aspis Holding, που κατέχει και την Commercial. Τον Σεπτέμβριο του 2008 η Aspis Holding κάλυψε την αναγκαία για τον δείκτη φερεγγυότητας αύξηση κεφαλαίου της Commercial.
Ωστόσο, τα προβλήματα διογκώθηκαν και πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ΕΠΕΙΑ οριστική ανάκληση της άδειας της Commercial Value για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Με το κλείσιμο οδηγούνται 400.000 ασφαλισμένοι στον κλάδο αυτοκινήτου σε αναζήτηση νέας ασφαλιστικής, ενώ οι περίπου 50.000 ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής μένουν μετέωροι, όπως και οι 230 εργαζόμενοι της εταιρείας. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα χαρτοφυλάκια ζωής δεν κινδυνεύουν, αφού ισχύουν κανονικά, έως ότου μεταβιβαστούν σε άλλη εταιρεία.

ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ
(δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Αυγή στις 7.3.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου