28/3/10

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μια ουσία του ανθρώπινου οργανισμού, που φαίνεται να παράγεται σε υπερβολικά χαμηλές συγκεντρώσεις στα άτομα με άγχος, ίσως αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του άγχους, χωρίς κατασταλτικά φάρμακα. Της ερευνητικής ομάδας ηγείται ο Δρ Χαβιέ Περέζ. Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Journal of Neuroscience πως η χορήγηση της ουσίας FGF2 (αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών 2) με ένεση σε αρουραίους μείωσε τα επίπεδα του άγχους τους. Οι αλλαγές «έκαναν τα ζώα να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι αρουραίοι που ήταν εξαρχής ήρεμοι» δήλωσε ο Δρ Περέζ.
Προηγούμενη μελέτη σύμφωνα με το Reuters, είχε δείξει ότι το γονίδιο του FGF2 υπολειτουργούσε σε ανθρώπους που έπασχαν από σοβαρή κατάθλιψη πριν πεθάνουν. Μάλιστα σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι διάφορες ποικιλίες του συγκεκριμένου γονιδίου εξηγούν εν μέρει, γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι προδιατεθειμένοι σε αγχώδεις διαταραχές.
«Η ανακάλυψη ίσως ανοίγει το δρόμο για νέες, πιο ειδικές θεραπείες κατά του άγχους, οι οποίες δεν θα βασίζονται στην καταστολή, όπως τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σήμερα, αλλά αντίθετα θα καταπολεμούν την αιτία της διαταραχής» σχολίασε ο Δρ Βιντσένζο Πιάτσα του Πανεπιστημίου του Μπορντό, ο οποίος δεν συμμετείχε μεν στη μελέτη αλλά διάβασε τη δημοσίευση.
Τα πειράματα έγιναν από τους ερευνητές με δύο ομάδες πειραματόζωων, από τις οποίες η μία ήταν γενετικά προδιατεθειμένη σε υψηλά επίπεδα άγχους. Η χορήγηση του FGF2 με ενέσεις όχι μόνο ηρέμησε τους αγχώδεις αρουραίους αλλά επιπλέον προστάτευσε τους νευρώνες του εγκεφάλου τους από τον κυτταρικό θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου