3/4/11

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα,1.4.2011
Επαναλήφθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για την κλαδική Σ.Σ.Ε. που είχαν διακοπεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Οι τραπεζίτες προσήλθαν με χειρότερες προτάσεις από την τελευταία συνάντηση και συγκεκριμένα:
-Μείωση των βασικών μισθών (κλιμακίων) κατά 5% και ταυτόχρονα αλλαγή κλιμακίου κάθε τρία χρόνια αντί του ενός που ισχύει σήμερα
-Υπολογισμός του επιδόματος πολυετίας με 1,85% κάθε τρία χρόνια αντί του ενός που ισχύει σήμερα
-Πρώτη καταβολή του επιδόματος πολυετίας μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων υπηρεσίας αντί του πρώτου χρόνου που ισχύει σήμερα

Ευχολόγια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση εξαγοράς ή συγχωνεύσεως με μόνη υποχρέωση των τραπεζιτών για διαβούλευση με τους εργαζομένους πράγμα όμως που έτσι κι αλλιώς ισχύει από την παρούσα νομοθεσία
Η αιτιολόγηση των θέσεων τους ότι αυτά επιβάλλονται από το μνημόνιο, αποτελεί μνημείο κυνικότητας. Το άκρον άωτον όμως των απαιτήσεων των τραπεζιτών, προς τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, ήταν η πρόταση να αποδεχθούμε τη μείωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων ειδάλλως αυτή θα προκύψει από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης την οποία δεν εικάζουν αλλά αντίθετα τη γνωρίζουν από την ίδια την κυβέρνηση.
Μας ζητούν δηλαδή και την υποταγή μας αλλά και τη διάσωση της κυβέρνησης από το βέβαιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα επωμισθεί υπέρ των τραπεζιτών και της τρόϊκας.
Ερμηνεύοντας το οικονομικό κόστος για την πλευρά  των συναδέλφων αυτή ανέρχεται, με πρώτους υπολογισμούς, στα 100 εκατομμύρια Ευρώ δηλ. μια σημαντική μείωση των ήδη από καιρό ισχνών αποδοχών μας, όταν μάλιστα αφορά αυτούς που αμείβονται κυρίως από τις κλαδικές συμβάσεις.
Ερμηνεύοντας όμως το οικονομικό όφελος για την πλευρά των τραπεζών αυτή εύκολα αναγνωρίζεται πως είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις αυξανόμενες ανάγκες τους για ρευστότητα και εξαιτίας της αύξησης των επισφαλειών τους.
Συμπερασματικά, κι αυτή είναι η σημαντικότερη είδηση, οι τραπεζίτες παρά τις προκλητικές προτάσεις τους, διαπραγματεύονται από σαφώς πιο αδύναμη θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών φαίνεται να αμφισβητείται έντονα.
Μοναδικό τους μέλημα πια είναι η ενίσχυση  της κυβερνητικής πολιτικής και η εκπλήρωση των των όρων της τρόικας, όχι μόνο χωρίς αντιστάσεις από τους εργαζομένους αλλά με τη συγκατάθεσή τους και τελικό στόχο τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος έτσι που να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα δικά τους συμφέροντα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μπροστά του την ευκαιρία,  να ορθώσει αντιστάσεις στις πολιτικές εξαθλίωσης των συναδέλφων, να επιβάλλει σ’ αυτή τη συγκυρία τις θέσεις του για προστασία, των θέσεων εργασίας μας αλλά και των αποδοχών μας και να βρεθεί με ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες για να απαιτήσει την αλλαγή του ρόλου των τραπεζών προς όφελος των εργαζομένων, των κοινωνικά αδυνάτων και μιας ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας.
Η ΟΤΟΕ επιβάλλεται να αρνηθεί και σε καμιά περίπτωση να συντηρήσει τις αντικοινωνικές και αντεργατικές επιλογές των τραπεζιτών που συμφωνήθηκαν και υπηρετούνται από κοινού με την κυβέρνηση και την τρόϊκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου