18/11/11

Προκλήσεις και ψευτοδιλήμματα της Διοίκησης της ΕΤΕ (ανακοίνωση ΔΑΣ ΕΤΕ)

ΚΑΝΕΝΑ “ΚΟΥΡΕΜΑ” ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΣΕ

Το διοικητικό δίδυμο της ΕΤΕ (Ράπανος-Ταμβακάκης) αποφάσισε να εναρμονίσει την τακτική του με τις διοικήσεις άλλων τραπεζών (Εμπορική-Γενική) που πρωτοστατούν στη σταυροφορία του “κουρέματος” των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον κλάδο μας. Με αιφνιδιαστική πρόσκλησή τους, ζήτησαν μια πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ, όπου ανακοίνωσαν την πρόθεση της τράπεζας για περικοπή κατά 150 εκ. ευρώ του μισθολογικού κόστους στην ΕΤΕ, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 22%, και ζήτησαν τη συναίνεση των εργαζόμενων. Στη σημερινή (18/11) συνάντηση του Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ με το διοικητικό δίδυμο, επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα παραπάνω, ενώ η πλευρά της διοίκησης απείλησε με μονομερείς ενέργειες, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν.

Σαν φύλλο συκής γι αυτήν την προκλητική πρόταση, η διοίκηση της ΕΤΕ επικαλείται τις κεφαλαιακές της ανάγκες πολλών δις, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες από το “κούρεμα” κατά 50% της αξίας του χαρτοφυλακίου ομολόγων που κατέχει η τράπεζα, αν και εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., με άγνωστους ακόμη όρους, κάτι που τελικά δεν είναι καθόλου βέβαιο... Όπως καθόλου βέβαιη δεν είναι και η προοπτική των τραπεζών στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί στην αποπροσανατολιστική συζήτηση για το αν η ενδεχόμενη υπαγωγή κάποιων από αυτές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει με κοινές ή με προνομιούχες μετοχές. Λες και οι εργαζόμενοι είναι ιθαγενείς και δεν διαβάζουν τους νόμους. Λες και δε γνωρίζουμε τις συνέπειες για τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για το οποίο οι εργαζόμενοι, οι μισθοί και τα δικαιώματά τους, δεν έχουν καμία ευθύνη.
Το ψευτοδίλημμα που θέτει η διοίκηση προς τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ είναι προκλητικό και ανυπόστατο. Διότι, ακόμη κι αν “κουρευτεί” το σύνολο των αποδοχών μας, δεν προκύπτει παρά απειροελάχιστο αποτέλεσμα στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή! Αν, πάλι, το πιεστικό ζήτημα για τη διοίκηση της ΕΤΕ είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας, σε λάθος μπάντα αποφάσισαν να την αναζητήσουν. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πειστεί, ειδικά μετά από τα τεράστια πακέτα ενίσχυσης που πήραν οι τράπεζες σε ρευστό και εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, ότι το όποιο πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το “κούρεμα” μισθών που φαντασιώνονται. Εξάλλου, η Εμπορική Τράπεζα, που δεν αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, γιατί προέβη στην καταγγελία όλων των επιχειρησιακών ΣΣΕ; Προφανώς η αλήθεια βρίσκεται αλλού.
Οπλισμένη από την πρόσφατη ψήφιση του αντεργατικού πολυ-νόμου, και στο ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, επιχειρεί να εφαρμόσει και στο χώρο της ΕΤΕ την αδιέξοδη πολιτική του αποπληθωρισμού. Δεν ξεχνάμε, ότι ήδη έχει υπάρξει μείωση κατά 11% στο μισθολογικό κόστος με τα περιβόητα “ισοδύναμα μέτρα”, καθώς και 5,5% μείωση των θέσεων εργασίας! Γίνεται, λοιπόν, προσχηματική επίκληση στον πατριωτισμό των συναδέλφων για τη δήθεν “σωτηρία” της τράπεζας, ενώ στην ουσία και στην πράξη πρόκειται για πιστή εφαρμογή των πολιτικών των Μνημονίου.
Ενοχλεί, προφανώς, τόσο τους κυβερνώντες, όσο και τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, το γεγονός, ότι η κλαδική ΣΣΕ των τραπεζοϋπαλλήλων είναι από τις πιο ισχυρές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Κι επειδή το σχέδιο τους είναι το εκ θεμελίων ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, η “νομιμοποίηση” της καταπάτησης των δικαιωμάτων μας δηλαδή, οι τράπεζες μπαίνουν τώρα σαν το ιππικό σε αυτή τη μάχη. Η επίθεση σε κάθε τράπεζα χωριστά αποτελεί στην ουσία και μέθοδο διάλυσης της κλαδικής μας ΣΣΕ.
  • Ας μας απαντήσουν, πρώτα, που πήγαν τα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, που επί μια δεκαετία και πλέον, με τις γνωστές αρπακτικές πρακτικές και πολιτικές, απομύζησαν οι τράπεζες από την κοινωνία.
  • Ας μας πουν, πόσο κόστισαν συνολικά οι αμοιβές των διαφόρων ειδικών συμβούλων - συνεργατών, που προσλήφθηκαν αθρόα τα τελευταία 15 χρόνια και παραμένουν ακόμα στο διοικητικό κορμό της τράπεζας, με προφανές έργο την απαλλοτρίωση της φυσιογνωμίας και της κουλτούρας της ΕΤΕ.
  • Ας μας δώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις πάσης φύσεως αμοιβές όλων εκείνων των υψηλόβαθμων διοικητικών παραγόντων, που την περίοδο των χρυσών αγελάδων αποθησαύρισαν τεράστιες περιουσίες, με τη μορφή εκτάκτων παροχών, μπόνους και stock options, παρουσιάζοντας έργο αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
  • Ας μας εξηγήσουν, για ποιον ακριβώς λόγο, κάποιο στέλεχος που παραιτείται από την υπηρεσία, επαναπροσλαμβάνεται αυτομάτως ως σύμβουλος, με άγνωστες αποδοχές, και ποια ακριβώς αποστολή αναλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο.
  • Ας μας αποκαλύψουν, προς τι οι διάφορες δωρεές με το μανδύα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όταν δεν δίνουν δεκάρα ενίσχυσης στα ασφαλιστικά μας ταμεία.
  • Ας μας κοινοποιήσουν τους υπολογισμούς τους για την αρνητική επίπτωση στα ασφαλιστικά μας ταμεία, στο απεχθές ενδεχόμενο περικοπής των μισθών μας. Θεωρούν στα αλήθεια, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμείνουν βιώσιμα;
Η επίθεση στους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις μας είναι για εμάς casus belli. Οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ έχουν ματώσει διαχρονικά, δούλεψαν σκληρά για την ανάπτυξη της τράπεζας, και έχουν γίνει αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης, έστω κι αν κάποιοι διοικητικοί φωστήρες προσπάθησαν, με το καρότο των πρόσθετων αμοιβών, να εκμαιεύσουν την ανοχή των συναδέλφων στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας, την παραβίαση του συμβατικού ωραρίου και την πειθαρχία στους ανεξέλεγκτους κάθε φορά στόχους πωλήσεων.
Τη στιγμή που σε κάθε σπίτι πλέον υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι φορτωμένη με δάνεια, τη στιγμή που πέφτουν ανηλεώς τα σκληρά χαράτσια και οι έκτακτες εισφορές, η διοίκηση μας προκαλεί και μας εμπαίζει, ισχυριζόμενη ότι με τα 150 εκ. θα “σώσουμε” την τράπεζα.
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ούτε τα ψευτοδιλήμματα της διοίκησης, ούτε τους αποτρόπαιους σχεδιασμούς της, ούτε και την τρομοκρατία των αριθμών της.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλες και όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστικό συναγερμό, με στόχο την απόκρουση του σχεδίου της διοίκησης.
ΖΗΤΑΜΕ τον άμεσο σχεδιασμό του αγώνα και της στρατηγικής μας από τα όργανα του ΣΥΕΤΕ.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ κάλεσμα κοινού αγώνα και δράσης στους συναδέλφους των άλλων τραπεζών που δέχονται επιθέσεις (Αγροτική, Εμπορική, Γενική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς, Marfin - Εγνατία). Ταυτόχρονα καλούμε την ΟΤΟΕ να ενεργοποιηθεί αγωνιστικά και να θεωρήσει την κάθε επί μέρους επίθεση ως ευθεία επίθεση εναντίον όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.
ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΜΕ τις δυνάμεις μας σε ένα πλατύ, πολύχρωμο, αγωνιστικό μέτωπο πάλης ενάντια στις καταστροφικές κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές. Ικανοποιητική λύση υπέρ των εργαζομένων μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ανατροπή του υπάρχοντος σάπιου και άθλιου μνημονιακού μπλοκ.

ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ!
Δεν ευθυνόμαστε και δεν θα πληρώσουμε τις τυχοδιωκτικές πολιτικές των διοικήσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου