31/3/09

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Δέσμη έντεκα «ρεαλιστικών επειγόντων και απόλυτα αναγκαίων μέτρων για ένα νέο προοδευτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα λειτουργεί σε όφελος της χώρας και του λαού», παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου στις 30.3.2009

1.Τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

2.Την αξιοποίηση δημόσιων τραπεζών ή τη συγκρότηση νέων, οι οποίες θα παίζουν το ρόλο τραπεζών ειδικού σκοπού για την κάλυψη με ευνοϊκή χρηματοδότηση των αναγκών για λαϊκή στέγη, για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για ενίσχυση του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου και των συνεταιρισμών.

3.Κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ υπό τη σημερινή του μορφή και τη μετατροπή του σε δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με ριζικά νέους όρους και πολύ διαφορετικό προσανατολισμό, με τη συμμετοχή δικαστικού λειτουργού και με υποχρεωτική την κλήση του δανειολήπτη.

4.Κατάργηση των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών.

5.Κατάργηση πλήρης και άμεση των λεγόμενων πανωτοκίων.

6.Απαγόρευση ύπαρξης επιτοκίου ανώτερου από το εξωτραπεζικό επιτόκιο.

7.Νομοθετική κατάργηση όλων των χρεώσεων που έχουν κριθεί καταχρηστικές και παράνομες από τα δικαστήρια.

8.Κατάργηση του αυθαίρετου τέλους 6 τοις χιλίοις και 12 τοις χιλίοις του ν. 128/75.

9.Απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού πρώτης κύριας κατοικίας μέχρι ορισμένου ύψους , εμβαδού και αντικειμενικής αξίας.

10.Ειδικά ευνοϊκά μέτρα για αποπληρωμή δανείων μέσα στην κρίση

11.Ανάκτηση της δυνατότητας του δημοσίου να παρεμβαίνει στη χρηματοπιστωτική αγορά για τη διαμόρφωση της επιτοκιακής πολιτικής των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου