11/4/09

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΟΝΕΑΣ

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, Η ΘΗΛΑΖΟΥΝ
Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αντιπροσωπεύουν μία περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία τους στο χώρο της εργασίας. Οι γυναίκες προστατεύονται για αυτό από το Κοινοτικό δίκαιο και εθνικές διατάξεις κατά συγκεκριμένων κινδύνων που σχετίζονται με την κατάστασή τους, ενώ αποτρέπεται η χρησιμοποίησή του ως δικαιολογία για διάκριση στο χώρο της εργασίας.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μία εργαζόμενη έγκυος γυναίκα ή που έχει πρόσφατα γεννήσει ή θηλάζει, έχει το δικαίωμα σε ένα ορισμένο επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της εργασίας της.
Για εργασία που πιθανόν ενέχει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσης σε ορισμένους επικίνδυνους παράγοντες, διαδικασίες ή εργασιακές συνθήκες, ο εργοδότης απαιτείται να αξιολογήσει του κινδύνους για την ασφάλεια ή την υγιεινή των εγκύων εργαζομένων, εργαζομένων που έχουν πρόσφατα γεννήσει ή θηλάζουν, και τις όποιες πιθανές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό. Αν υπάρχουν οποιοιδήποτε κίνδυνοι, ο εργοδότης πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η έκθεσή σε αυτούς τους κινδύνους αποφεύγεται.
Εν προκειμένω, παρέχεται στην έγκυο γυναίκα δικαίωμα να της χορηγηθεί άδεια σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία για ολόκληρη την περίοδο που απαιτείται για να προστατευθεί η υγιεινή και η ασφάλειά της. Κατά τη διάρκεια αυτής της άδειας τα εργασιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην πληρωμή ή ένα επαρκές επίδομα, διατηρούνται.
3. ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Αν είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευθεί η υγιεινή και η ασφάλειά η εγκυμονούσα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εκτελέσει νυκτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ούτε κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου που ακολουθεί τη γέννηση . Όπου μετακίνηση σε ημερήσια εργασία δεν είναι δυνατή, πρέπει να χορηγηθεί άδεια από την εργασία ή μία παράταση της άδειας μητρότητας, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Κατά τη διάρκεια αυτή της άδειας τα εργασιακά σας δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε πληρωμή ή ένα επαρκές επίδομα, διατηρούνται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία .
4. ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Οι εργαζόμενες μητέρες, δικαιούνται άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας), σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, 17 εβδομάδων στον ιδιωτικό τομέα και 20 εβδομάδων στον δημόσιο τομέα, από τις οποίες 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικώς πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Την άδεια αυτή, η οποία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δικαιούνται οι εργαζόμενες σε οποιοδήποτε εργοδότη με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία τους ή την ειδικότητα τους καθώς επίσης και από την οικογενειακή τους κατάσταση (εάν είναι έγγαμες ή άγαμες). Προβλέπεται περαιτέρω ότι εάν, τελικώς, ο τοκετός πραγματοποιηθεί αργότερα από την πιθανολογούμενη ημερομηνία, αυτό δεν συνεπάγεται τη μείωση, του μετά τοκετού διαστήματος αδείας, αλλά την παράταση της συνολικής χορηγηθείσας άδειας πέραν των 17 εβδομάδων. Το τμήμα, της εν λόγω άδειας, που προηγείται του τοκετού, μπορεί να υπερβεί τις 8 εβδομάδες, αν η εργαζόμενη γυναίκα, εξ αιτίας επιπλοκών της κύησης αναγκασθεί να παραμείνει κλινήρης, μετά από σχετική ιατρική βεβαίωση. Σε περίπτωση που η κυοφορούσα εργαζόμενη, έχει ανάγκη λόγω της εγκυμοσύνης, ειδικής κατ’ οίκον θεραπείας, πέραν του ορίου της αναρρωτική άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές.
5. ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Παρέχεται στις εγκυμονούσες το δικαίωμα σε χρόνο απουσίας, χωρίς απώλεια αμοιβής, προκειμένου να υποβληθούν σε προγεννητικές εξετάσεις όπου αυτές μπορούν να γίνουν μόνο σε εργάσιμες ώρες.
6. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
Απαγορεύεται η απόλυση για λόγους εγκυμοσύνης κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι το τέλος της άδειας μητρότητάς . Σε περίπτωση που ο εργοδότης ισχυρισθεί ότι τα καθήκοντα που εκτελεί η εργαζόμενη είναι ουσιώδη για τη λειτουργία της επιχείρησης κατά την άδεια μητρότητάς της, αυτό θεωρείται ανεπαρκής λόγος για απόλυση.
7. ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Μέτρα όπως γονική άδεια και επείγουσα οικογενειακή άδεια είναι επίσης σημαντικά επειδή βοηθούν άνδρες και γυναίκες να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από την εργασιακή και την οικογενειακή ζωή τους.
8. ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 25 Ν 2639/1998, θεσπίσθηκε η γονική άδεια ανατροφής τέκνου, η οποία αρχίζει από την στιγμή που λήγει η άδεια μητρότητας. Η άδεια αυτή χορηγείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα 3,5 έτη και η διάρκειά της μπορεί να φθάσει μέχρι και 3,5 μήνες για κάθε γονέα. Η γονική άδεια είναι άνευ αποδοχών. Σε περίπτωση που και οι δυο γονείς πληρούν τις προϋποθέσεις λήψεως γονικής άδειας, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία ποιος από τους δυο γονείς θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού. Στο τέλος της γονικής άδειας, έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε στην ίδια εργασία ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, σε μία ίση ή παρόμοια εργασία σύμφωνη με την εργασιακή σας σύμβαση ή τη σχέση απασχόλησης.
Εξίσου σημαντική, στην προσπάθεια συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, είναι η άδεια φροντίδας τέκνου (μειωμένο ωράριο). Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για χρονικό διάστημα 30 μηνών από την λήξη της άδειας λοχείας, η εργαζόμενη μητέρα δικαιούται να μειώσει το ωράριό της κατά μια ώρα την ημέρα .
Είναι δυνατόν, επίσης, αντί η δικαιούχος άδειας μητέρα να παίρνει μια ώρα άδεια την ημέρα για τριάντα μήνες να συμφωνήσει με τον εργοδότη να απουσιάζει από την εργασία της δυο ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και μια ώρα για τους επόμενους 6 μήνες. Άδεια ημερήσιας απουσίας για φροντίδα τέκνου μπορεί να ζητήσει εναλλακτικά και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η μητέρα. Άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρέχεται δικαίωμα εναλλακτικής χρήσης, με συμφωνία του εργοδότη, του μειωμένου ωραρίου για φροντίδα παιδιού ως ισόχρονης άδειας με αποδοχές (ΕΓΣΣΕ 2004).
Η άδεια απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης παρέχεται και στους δυο γονείς για να παρακολουθούν την σχολική επίδοση των παιδιών τους. Προϋπόθεση χορήγησης της είναι να υπάρχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών, που να παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, και δεν μπορεί να είναι ανώτερη των 4 εργασίμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους δυο γονείς .
9. ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Παρέχεται το δικαίωμα χρόνου απουσίας από την εργασία σε περιπτώσεις που η ασθένεια ή το ατύχημα σε ένα μέλος της οικογένειάς σας απαιτεί την άμεση παρουσία . Οι εργαζόμενοι, εφόσον εργάζονται κατά πλήρη απασχόληση, δικαιούνται άδεια χωρίς αποδοχές διάρκειας 6 εργασίμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων από αυτούς παιδιών ή άλλων μελών της οικογενείας τους (άρθρο 7 Ν 1483/1984) (εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται τα μέχρι 16 ετών τέκνα, ο/η σύζυγος, οι γονείς, τα άγαμα αδέλφια). Η άδεια αυτή χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά και αυξάνεται σε 8 ημέρες εάν ο δικαιούχος προστατεύει δυο παιδιά και σε 12 εάν προστατεύει 3 . (ΕΓΣΣΕ 2000) και χορηγείται στον καθένα γονέα χωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου