30/7/09

Με πολλή δουλειά και λίγες διακοπές περνά τον χρόνο του ο εργαζόμενος στην Ελλάδα


Το 2008 δούλεψε 1.816 ώρες, τις περισσότερες μεταξύ των «συναδέλφων» του στην ευρωζώνη, μετά τους Σλοβένους. Οσο για την άδεια που έλαβε, διήρκεσε 23 ημέρες, οι έκτες λιγότερες μεταξύ της ίδιας ομάδας κρατών.

Τα παραπάνω στοιχεία αποσυνθέτουν τον μύθο τού σκληρά εργαζόμενου Ευρωπαίου και του... χαλαρού Ελληνα. Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Eurofound, το κέντρο παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας της Ε.Ε.

Στην ετήσια έκθεσή του για τον χρόνο εργασίας ανά την Ε.Ε., καταγράφει αναλυτικά πόσες ώρες εργάζονται βάσει συλλογικών συμβάσεων, αλλά και στην πράξη, οι εργαζόμενοι ανά την Ε.Ε. Στην Ελλάδα: Τις πιο πολλές ώρες δουλεύουν όσοι απασχολούνται στη βιομηχανία και ειδικά στη μεταλλουργία, ενώ, αντίθετα, ο χρόνος εργασίας έχει περιοριστεί σημαντικά στις τράπεζες αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βάσει συλλογικής σύμβασης στην Ελλάδα ο εργαζόμενος απασχολείται 40 ώρες την εβδομάδα, όπως ισχύει και σε ακόμη ένα κράτος της ευρωζώνης (στη Μάλτα). Στη Γερμανία, οι συμβάσεις αναφέρουν 37,6 ώρες, όπως και στο Βέλγιο.

Οι Γερμανοί... τεμπέληδες

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ο μέσος Ελληνας εργάζεται επί 40,8 ώρες την εβδομάδα, έναντι 39,9 μέσου όρου της ευρωζώνης. Σε ετήσια βάση, απασχολείται επί 1.816 ώρες, τις δεύτερες περισσότερες μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών.

Πρώτοι σε... υπερεργασία κατατάσσονται οι Σλοβένοι (1.832 ώρες). Το περίεργο είναι ότι τελευταίοι σε ώρες απασχόλησης στη λίστα του Eurofound βρίσκονται οι Γάλλοι (1.568 ώρες) και οι Γερμανοί με 1.650,6 ώρες τον χρόνο.

Η εξήγηση, πέρα από τη μείωση των ωρών εργασίας λόγω της κρίσης, βρίσκεται και στον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν για τις διακοπές τους.

Οι Γερμανοί λαμβάνουν την πιο μεγάλη άδεια, που φτάνει κατά μέσο όρο στις 30 ημέρες ετησίως. Στην Ελλάδα ο μέσος εργαζόμενος αρκείται σε 23 ημέρες. Πρόκειται για την έκτη μικρότερη περίοδο διακοπών στην ευρωζώνη με τρία κράτη, τη Σλοβενία, το Βέλγιο και την Κύπρο, να... αρκούνται σε 20 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου