17/10/09

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΟΕ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση της Ο.Τ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο και τον Υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη, το Αυτόνομο Δίκτυο στην Ο.Τ.Ο.Ε. αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει την υποχρέωση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας μας να διατυπώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις αξιώσεις όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και τεθεί και κατά τη διάρκεια της θητείας της αντεργατικής διακυβέρνησης επί Νέας Δημοκρατίας.


Καμία έκπτωση των αναγκών και καμία ασάφεια των επιδιώξεων για λύση των χρόνιων προβλημάτων μας δεν μπορεί να γίνει δεκτή απλά και μόνο στο όνομα των προσδοκιών που γεννήθηκαν από την κυβερνητική αλλαγή και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Γι αυτό το λόγο συνοψίζουμε τις θέσεις μας στα παρακάτω σημεία:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

•Η Ο.Τ.Ο.Ε. μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την αντισυνταγματική και αντιασφαλιστική νομοθέτηση των ασφαλιστικών νόμων της Ν. Δ. μπορεί να δικαιώθηκε, οφείλει όμως να απαιτήσει από τη νέα κυβέρνηση, όχι την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση με τετελεσμένα, αλλά την αναγνώριση από όλες τις πλευρές των υποχρεώσεων των τραπεζιτών, όπως αυτές με σαφήνεια προκύπτουν από τα Ταμεία Ασφάλισης μας και από τα αντίστοιχα καταστατικά. Πόροι και ασφαλιστικά δικαιώματα πρέπει άμεσα να επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση όπως είχαν συμφωνηθεί στην έναρξη λειτουργίας αυτών των Ταμείων.
Άμεσο δείγμα γραφής είναι η επαναφορά των Ασφαλιστικών Ταμείων της Τράπεζας Ελλάδας στην προηγούμενη κατάστασή τους.

ΥΓΕΙΑ

•Μετά την εμπειρία δύο δεκαετιών σωρείας αντιασφαλιστικών και αντισυνταγματικών ρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. απαιτούμε την άμεση κατάργηση της αντισυνταγματικής νομοθετικής ρύθμισης της Ν. Δ., με την οποία πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση των Ταμείων Υγείας, χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, με ταμεία διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων και μοναδικό στόχο την κάλυψη ελλειμμάτων άλλων ταμείων σε βάρος των αποθεματικών μας. Προσχηματικές λογικές για κατάργηση του παραπάνω νόμου μετά την αντικατάσταση του από νέο (και τον ορατό κίνδυνο να παραπεμθεί το θέμα στις καλένδες και τη διατήρηση του ισχύοντος νόμου) δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανένα εργαζόμενο στις τράπεζες.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

•Η νέα κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει άμεσα και δραστικά να επιβάλλει την τήρηση του συντάγματος και των νόμων που προβλέπουν τον διάλογο και εν τέλει τη σύναψη κλαδικών συμβάσεων που τόσο βάναυσα παραβιάστηκαν από την κυβέρνηση της Ν. Δ. και τους τραπεζίτες.
•Άμεση ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που αποψιλώθηκαν κυριολεκτικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και που δεν είχαν την απαραίτητη αριθμητική στελέχωση ούτε επί κυβερνήσεως Σημίτη.
•Οποιεσδήποτε βάρβαρες και μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας όπως αυτές του σύγχρονου δουλεμπόριου των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων ή της παροχής υπηρεσιών με το περίφημο μπλοκάκι, που νομοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και έγιναν καθεστώς επί Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να καταργηθούν άμεσα και οριστικά.

Στη σημερινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τέθηκαν τα παραπάνω θέματα στα οποία αναγνωρίστηκε η οξύτητα και η σοβαρότητα τους, αλλά οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας περιορίστηκε στην ανάγκη διαλόγου σε επόμενες συναντήσεις με την ΟΤΟΕ.

Το Αυτόνομο Δίκτυο εκτιμά ότι για να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα και οι προτάσεις του κλάδου, χρειάζεται η επίμονη και συνεχής αγωνιστική διεκδίκηση, χωρίς εφησυχασμό, από το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους του κλάδου.
15.10.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου