27/11/09

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

αναδημοσίευση απο http://www.tvxs.gr
Ξεκίνησε σήμερα, τελικά, ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΒΕΕ καθώς και με άλλους εκπρόσωπους των κοινωνικών φορέων.


Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος στη συνάντηση του με τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στόχος είναι οι «δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα γίνουν βάσει των αρχών του δημόσιου χαρακτήρα, της βιωσιμότητας, της εξυγίανσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Αναφορά του κ. Λοβέρδου σε πιθανές αλλαγές στη δομή του Ασφαλιστικού Συστήματος οδήγησε στην αποχώρηση της Αυτόνομης Παρέμβασης, η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρήθηκε ότι πιθανώς ανοίγει το δρόμο για ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ο υπουργός Εργασίας πρότεινε τη συγκρότηση εννεαμελούς επιτροπής στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί ο διάλογος στο πρώτο, αλλά ουσιαστικό, όπως είπε, στάδιο, και η οποία θα συγκροτηθεί με ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και της Πολιτείας. Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή αυτή οι κοινωνικοί εταίροι υποδεικνύουν τέσσερα μέλη, η κυβέρνηση άλλα τέσσερα μέλη και από κοινού κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι ορίζουν τον Πρόεδρο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούνται να υποδείξουν δύο ειδικούς επιστήμονες που θα στελεχώσουν την ανωτέρω Επιτροπή. Δύο, επίσης, ειδικούς επιστήμονες καλούνται να υποδείξουν και οι εργοδοτικές ενώσεις.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε οι υποδείξεις των προσώπων να γίνουν έως την Παρασκευή, 4η Δεκεμβρίου 2009, ώστε στις 8 Δεκεμβρίου 2009, να γίνει η πρώτη της συνεδρίαση. Προτεινόμενη ημερομηνία υποβολής του πορίσματος εκ μέρους της Επιτροπής Ειδικών είναι η 30ή Απριλίου 2010.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε η συζήτηση να επικεντρωθεί στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, στα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα, στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και στη δημιουργία ενός ταμείου ασφαλιστικής αλληλεγγύης των γενεών. Ζήτησε επίσης την κατάργηση νόμου Πετραλιά για αύξηση ορίου ηλικίας στις γυναίκες και μείωση των επικουρικών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ από την άλλη ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και έθεσε το θέμα της επαγγελματικής ασφάλισης στον δημόσιο τομέα βάσει της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Το μεσημέρι ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε και με τον ΣΕΒ και την ΕΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εξαιτίας του αποκλεισμού του υπουργείου από στελέχη του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να κατέβουν σε απεργία, στις 17 Δεκεμβρίου.

Υπόμνημα με τις θέσεις της κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ


Υπόμνημα με τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένο το διάλογο. Μεταξύ άλλων, προτείνει σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από το κράτος, ύψους 0,64% επί του ΑΕΠ, στα πρότυπα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δημιουργία λογαριασμού αποθεματικού χαρακτήρα. Για τον ΟΑΕΕ σημειώνει ότι βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (πληρωμή συντάξεων, δαπάνες υγείας) χωρίς την χρηματοδότηση του Κράτους.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:

• Σταθερή και Θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από το Κράτος, ύψους 0,64% επί του ΑΕΠ, στα πρότυπα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

• Διεύρυνση της Ασφαλιστικής Βάσης

• Δημιουργία Λογαριασμού Αποθεματικού Χαρακτήρα, στο οποίο θα συνεισφέρουν, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις ανάλογα με το μέγεθός τους και την οικονομική τους κατάσταση

• Άμεση σύνταξη μελέτης εισροών - εκροών του ΟΑΕΕ με ορίζοντα δεκαετίας, προκειμένου να εντοπιστούν οι άμεσες υποχρεώσεις και ανάγκες του οργανισμού.

Ακόμα, θεωρεί ότι η αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Για την ενοποίηση των Ταμείων τονίζει ότι είναι προφανές ότι ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε η ενοποίηση ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα που έχει φέρει τον ΟΑΕΕ στην τρέχουσα κατάσταση.

Για την προνοιακή πολιτική η Γενική Συνομοσπονδία τονίζει ότι οι μικροί επιχειρηματίες όταν κλείσει η επιχείρησή τους δεν προστατεύονται από κανενός είδους Προνοιακή Πολιτική.

Για την εισφοροδιαφυγή έχει ήδη προτείνει τη δανειοδότηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των δανείων αυτών είναι ότι το ποσό δεν εκταμιεύεται στον δανειζόμενο, αλλά μεταφέρεται απευθείας από την Τράπεζα στον φορέα του Δημοσίου και το Ασφαλιστικό Ταμείο προς το οποίο έχει ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις ο δανειζόμενος.

Το μέγιστο ποσό του δανείου προτείνεται να καθοριστεί στο ύψος των οφειλών του δανειζόμενου προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με ανώτατο όριο το ποσό των 100.000 ευρώ και με χρονική διάρκεια 5 έτη.

Σε σχέση με το ζήτημα της ποινικής ευθύνης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους, η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη ζητήσει με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης την άρση των εν λόγω κυρώσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ για απευθείας τηλεοπτική μετάδοση του διαλόγου για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση ήδη από προχτές θα ξεκινούσε το διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμεους φορείς. Επιλέγει και θέτει το πλαίσιο του διαλόγου και τη διαδικασία. Πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη και πιο ανοιχτή διαδικασία αυτή που ακολουθούμε και σύντομα, επιτέλους, θα γίνει κι η έναρξη του διαλόγου».

Παράλληλα, σχετικά με το αν η κυβέρνηση απορρίπτει την εν λόγω πρόταση,ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «εμείς λέμε “όλα στο φως", κάποιοι άλλοι είναι που εμποδίζουν να γίνει ο πραγματικός διάλογος και βρίσκουν τέτοιου είδους προσκόμματα για να μην έρθουν όλα στο φως».

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Τσίπρας στην ΚΟ

Στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό. Τόνισε ότι «η μείωση συντάξεων θα είναι πολιτικά παρανοϊκή και ανήθικη, όταν στη χώρα μας δίνονται οι χαμηλότερες συντάξεις στη ζώνη του ευρώ» και πρόσθεσε ότι η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακραία αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό μέτρο.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι την μαύρη τρύπα στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι αλλά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια, είτε ανέχτηκαν ή και στήριξαν τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, τόνισε. Επίσης επεσήμανε ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζεται η κοινωνική ασφάλιση με κριτήριο τον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και κρατική εγγύηση της περιουσίας τους, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, την αξιοποίηση της περιουσίας τους με κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης καθώς και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, που βρίσκονται σε διπλάσια ποσοστά από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και στερούν κάθε χρόνο από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας 8 δισ. ευρώ. Ακόμα, πρότεινε την αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (12 δισ. ευρώ) όσο και των ιδιωτών (3,2 δισ. ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση όλων μαζί των ταμείων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, για τις τιμές των φαρμάκων και των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα, τόνισε, θα πρέπει να επαναθεσπιστεί η τριμερής χρηματοδότηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκέντρωση οικοδόμων

Αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας οικοδόμων δέχθηκε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Οι οικοδόμοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο. Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενδοκυβερνητική σύσκεψη με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, ώστε να εκπονηθεί πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που αφορούν τους οικοδόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου