2/12/09

Ουσιαστικά μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων από το ιό της γρίπης


Από τις αρχές του Σεπτέμβρη σε συνέδριο «Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας» οι ειδικοί πρότειναν ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την τότε εκτίμησή τους αναμένεται να ασθενήσει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Οι παραινέσεις  προς τους εργοδότες « Να ενθαρρύνουν τους ασθενείς εργαζόμενους να παραμένουν κατ’ οίκον και μακριά από τον εργασιακό χώρο, με τη διευκόλυνση χορήγησης αδειών» δεν επαρκούν σήμερα και δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, ώστε να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους την πανδημία, χωρίς τον κίνδυνο είτε να χάσουν τη δουλειά τους είτε να μειωθεί το πενιχρό έτσι και αλλιώς εισόδημά τους,  σύμφωνα με προβλήματα που ήδη έχουν προκύψει σε εργασιακούς χώρους.
Απαιτούνται άμεσα ουσιαστικά και αποφασιστικά μέτρα με αυστηρό έλεγχο από τα ελεγκτικά όργανα για τη τήρησή τους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως η  ΓΣΕΕ να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή  τη κατεύθυνση.
·         Να τηρηθούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με επιστημονικές οδηγίες στους χώρους δουλειάς.
·         Να ενημερωθούν άμεσα στους χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι σχετικά με τη γρίπη, τους τρόπους προφύλαξης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στους εργασιακούς χώρους.
·         Να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα σε συνεργασία με τους γιατρούς εργασίας. Να υπάρξει αντίστοιχη δυνατότητα στις ΜΕΕ κάτω των 50 εργαζομένων.
·         Προληπτικά μέτρα για τις  έγκυες στους χώρους εργασίας άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα υπάρχει έξαρση της γρίπης.
·         Να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εμβολιασθούν.
·         Να γίνει αυστηρός και συστηματικός έλεγχος κυρίως των χώρων υγιεινής και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα καθαριότητας σε συνεργασία με τους τεχνικούς ασφάλειας.
·         Ειδική μέριμνα για άμεση διαδικασία χορήγησης άδειας ασθενείας των εργαζομένων  που ασθενούν.
·         Να εξαιρεθεί η άδεια αυτή από τους περιορισμούς της κατ’ έτος ασθένειας των εργαζομένων και να αποδεσμευτεί από όλους τους περιορισμούς που πηγάζουν είτε από τη γενική νομοθεσία είτε από επιχειρησιακό πλαίσιο.
·         Να εξασφαλιστεί πρόσθετη  άδεια με αποδοχές στους εργαζόμενους γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή κλείσουν παιδικοί σταθμοί, σχολεία κλ.π. 
·         Να υπάρξει δωρεάν παροχή νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης σε εργαζόμενους που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας.
·         Να υπάρχει έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
·         Η επιδημία της γρίπης αναδεικνύει  με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά, την επιτακτική  ανάγκη ενίσχυσης των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, των Γιατρών Εργασίας και των ελεγκτικών οργάνων. 
·         Μέριμνα και αυστηρός έλεγχος στους μαζικούς χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης για την προστασία τόσο των εργαζομένων σε αυτούς όσο και των πελατών που κατά κύριο λόγω είναι παιδιά και νέοι ( κινηματογράφοι, καφετερίες κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου