26/6/10

Διεκδικητικό πλαίσιο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη συνεδρίασή του στις 9 Ιουνίου διαμόρφωσε το διεκδικητικό πλαίσιο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010.
Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της απόφασης, η ΟΤΟΕ απέστειλε Πρόσκληση προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων που πρέπει να αντιμετωπισθούν στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις και τους σχεδιασμούς που αφορούν στους όρους εργασίας και αμοιβής με υπευθυνότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα, αλλά παράλληλα και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, την οικονομία – όπως την εννοούμε εμείς – και τη χώρα.
Οδηγός των διεκδικήσεων μας είναι οι ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της γενικευμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών και κλαδικών προτεραιοτήτων.
Οι βασικοί στόχοι της ΟΤΟΕ, που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της Σ.Σ.Ε. 2010 και είναι οι εξής :
1. Προστασία των Θέσεων Εργασίας.
Ο κλάδος των Τραπεζών επέδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση και όπως έχει σχεδιαστεί αποτελεί μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό έχει σημαντικά ενισχυθεί και συνεχίζει να ενισχύεται με κρατικές εγγυήσεις. Συνεπώς, οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που θα έπληττε τις θέσεις εργασίας και θα δημιουργούσε κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, αλλά και αλυσιδωτές δυσμενείς εξελίξεις στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Με βάση αυτή την παραδοχή οι διεκδικήσεις μας οδηγούν στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προστασίας των θέσεων εργασίας, το οποίο θα διακρίνεται από όρους και μέτρα διαφάνειας, αντικειμενικής κρίσης – δικαιοσύνης και κοινωνικής υπευθυνότητας, στους οποίους καλούμε τις Διοικήσεις των τραπεζών να ανταποκριθούν θετικά.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, εξαγορών και αναδιαρθρώσεων διεκδικούμε να υπάρχει υποχρέωση των εργοδοτών για κατάθεση επιχειρησιακού και κοινωνικού σχεδίου, στο οποίο να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων ως βασική προϋπόθεση στήριξης και επιτυχίας αυτών των πρωτοβουλιών.
2. Προστασία του Εισοδήματος
α) Διεκδικούμε τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των εργαζομένων και τη διασφάλιση της δυνατότητας συμβολής των εργαζομένων στη διατήρηση της ζήτησης και στην αντιμετώπιση βασικών αναγκών.
β) Δυνατότητα λήψης ειδικού δανείου συγκέντρωσης και εξόφλησης χρεών των συναδέλφων μας και αντιμετώπισης άμεσων κοινωνικών αναγκών με πλαφόν έως 100.000 € με 15ετή διάρκεια και με χαμηλό σταθερό επιτόκιο.
γ) Βελτίωση όρων χορήγησης Στεγαστικών Δανείων Α΄ Κατοικίας, με αύξηση του ποσού χορήγησης και με μείωση του επιτοκίου.
δ) Πρόνοιες και διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών, μέσω εκπτωτικής πιστωτικής κάρτας έκδοσης ΟΤΟΕ και δικαιούχους τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους συνταξιούχους, χωρίς επιβάρυνση εξόδων.
3. Αντιμετώπιση Κοινωνικών Αναγκών
α) Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην υπηρεσιακή εξέλιξη. Λειτουργία επιτροπών ισότητας σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
β) Χορήγηση σωρευτικής άδειας μητρότητας, με αίτημα του ενδιαφερόμενου γονέα.
γ) Προστασία και διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία, στην πρόσβαση στην εργασία και στην εξυπηρέτησή τους από τις Τράπεζες.
δ) Ενίσχυση των μέτρων τραπεζικής ασφάλειας. Μέτρα βελτίωσης της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
ε) Αύξηση των Κοινωνικών Επιδομάτων :
  • Βρεφονηπιακού Σταθμού
  • Παιδικής Μέριμνας
  • Κατασκηνώσεων
  • Τοκετού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου