24/8/10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ - 22.8.2010


Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Κυβέρνησης να καταργήσει ουσιαστικά τις Κλαδικές Συμβάσεις κατ’ επιταγή του μνημονίου της Τρόικα συμπίπτει χρονικά με την προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 24 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα. Αντικείμενο της συνάντησης είναι οι εξελίξεις στις τράπεζες, όπως είναι φυσικό όμως το περιεχόμενο της συνάντησης διευρύνεται γιατί η ΟΤΟΕ θα καταθέσει στον Υπουργό Οικονομικών την έντονη διαμαρτυρία της.

Όπως φαίνεται οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, που εφαρμόζονται με πρόσχημα τις κατευθύνσεις του μνημονίου και της Τρόικα, φορτίζουν επικίνδυνα το κλίμα και δείχνουν, ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει ουσιαστικά περιθώρια συνεννόησης ούτε με την ΟΤΟΕ, αλλά ούτε και γενικότερα με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους φορείς της ελληνικής κοινωνίας.
Η κατάργηση ουσιαστικά των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, που διασφαλίζουν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας των απλών εργαζόμενων του καθημερινού μόχθου, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει πλέον το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης και δεν αφήνει κανένα – και σε κανέναν – περιθώριο συμβιβασμού και κατανόησης μιας πολιτικής, που στρέφεται αποκλειστικά και μονομερώς εναντίον των αδυνάτων.
Η ΟΤΟΕ ούτε θα σιωπήσει, ούτε θα μείνει απαθής μπροστά σε αυτήν την ισοπεδωτική αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ούτε θα συγχωρήσει όσους με διάφορα προσχήματα θα τη στηρίξουν.
Την Τετάρτη 25 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία και την Πέμπτη 26 Αυγούστου το Γενικό Συμβούλιο, για να εκτιμήσουν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, και να πάρουν αποφάσεις.
Η ΓΣΕΕ, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του και η ελληνική κοινωνία οφείλουν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να δράσουν συντονισμένα, μαζικά και μαχητικά και να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, έστω και την τελευταία στιγμή, να θυμηθεί τις διακηρυγμένες δημοκρατικές του ευαισθησίες, όπως εκφράστηκαν στη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ τον Αύγουστο του 2009, όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση και αφορούσαν στη διατήρηση και ενίσχυση του δημοκρατικού θεσμού των Κλαδικών Συμβάσεων, που προσπαθούσαν τότε να καταργήσουν οι τραπεζίτες.
Η συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, που διαμορφώνεται μαζί με την καθημερινή αγωνία της επιβίωσης και της προοπτικής για το αύριο, δεν θα αποδεχτεί ούτε θα συγχωρήσει ποτέ αυτές τις άδικες και αντιδημοκρατικές πολιτικές, που δεν πείθουν πλέον κανέναν για την αναγκαιότητά τους.
Η συλλογική συνείδηση του λαού, όταν νιώθει ότι τον αγνοούν και τον αδικούν, είναι πιο ισχυρή από τις μεγαλύτερες μαζικές κινητοποιήσεις και οφείλουν να την υπολογίζουν ακόμα και εκείνοι που αδιαφορούν – όπως ισχυρίζονται – για το πολιτικό κόστος, επειδή αισθάνονται ότι μόνο αυτοί γνωρίζουν το κοινωνικό καλό και όλοι οι άλλοι, που διαμαρτύρονται, το αγνοούν.
Η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, που αφορά στις αναδιαρθρώσεις που κυοφορούνται στις τράπεζες με αφορμή την οικονομική κρίση, έχει ουσιαστικά δύο στόχους :
1. Να καταθέσει εκ νέου τις θέσεις της, που αφορούν στη λειτουργία του Πιστωτικού Συστήματος και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με άμεσο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση των ελληνικών νοικοκυριών και
2. Την προστασία των θέσεων εργασίας με μέτρα και διαδικασίες, που είναι απαραίτητα, προκειμένου οι τράπεζες να διευρύνουν και σε κοινωνικό-αναπτυξιακό επίπεδο τον τρόπο που λειτουργούν και όχι μόνο στο στενό οικονομικό-κερδοσκοπικό.
Η ΟΤΟΕ, όπως έκανε πάντοτε και στο παρελθόν, δε θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για μια πολιτική οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσωπο, στην οποία πρέπει σε επιχειρηματικό επίπεδο και οι τράπεζες αλλά και σε πολιτικό επίπεδο και η κυβέρνηση χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες να ανταποκριθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου