19/9/11

Ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος από κέντρα εκτός Ελλάδος


Του ΖΩΗ ΠΕΠΕ,
 Μέλος του Προεδρείου και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της ΟΤΟΕ
Με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στο οξυμμένο κλίμα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας προχωράει ένα νομοσχέδιο που δίνει τον πλήρη έλεγχο και όλες τις επιλογές για το μέλλον των τραπεζών -μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος- σε ανεξέλεγκτα κέντρα εκτός ευθύνης του κράτους, της κυβέρνησης, της Βουλής και της Δικαιοσύνης.
* Αφού δόθηκαν μέχρι σήμερα 108 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και εγγυήσεις στις τράπεζες
* αφού επεβλήθη από την τρόικα να αναλάβουμε ως Ελληνες φορολογούμενοι άλλα 20 έως 30 δισ. ευρώ δάνειο για να δημιουργηθεί ένα ταμείο σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι νέες ζημιές των τραπεζών, όπως αυτοί θα τις καθορίσουν με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, δίνεται η απόλυτη εξουσία στην Τράπεζα της Ελλάδος να ελέγξει και να αποφασίσει με συνοπτικές διαδικασίες για την τύχη οποιασδήποτε τράπεζας που θα θεωρήσει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί πλέον. Τότε θα μπορεί να τη θέσει υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, χωρίς καμία δυνατότητα κυβερνητικού ή δικαστικού ελέγχου.
Οι αρμοδιότητες της Τραπέζης της Ελλάδος ενισχύονται σε βαθμό που θεωρείται ότι διοικεί όλο το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι παράρτημα της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης και από εκεί ελέγχεται και σ' αυτήν λογοδοτεί η διοίκησή της.
Τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
* Παρέχεται σχεδόν απεριόριστη εξουσία στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη λειτουργία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
* Ο επίτροπος θα καταργεί την αρμοδιότητα και εξουσία των διοικήσεων των τραπεζών.
Οι τράπεζες-γέφυρες
* Δημιουργία της ενδιάμεσης - μεταβατικής τράπεζας bridge bank.
* Διαχωρισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων σε προβληματικό μέρος και υγιές και παράδοση και διάθεση των υγιών σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα ή σε bridge bank. Θεωρούμε ότι αυτό ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση - πώληση των πιστωτικών ιδρυμάτων με συνοπτικές διαδικασίες και έναντι μικρού τιμήματος.
* Με τη δημιουργία της bridge bank ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της παλιάς τράπεζας και τίθεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης (άρθρο 4, άρθρο 63Ε Μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα παρ. 4).
* Με τη διακοπή της λειτουργίας της κακής τράπεζας, αφού θα έχουν μεταβιβαστεί τα υγιή στοιχεία της, θα διευκολυνθούν και οι απολύσεις των εργαζομένων, επειδή το πιστωτικό ίδρυμα δεν θα λειτουργεί.
Κρατικοποίηση ζημιών
Σε γενικές γραμμές, είναι μια μορφή κρατικοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έτσι που οι ζημιές να φορτώνονται στο κράτος και να πληρώνονται από τους φορολογούμενους και οι ιδιώτες να ξαναγίνονται ιδιοκτήτες των «εξυγιασμένων» τραπεζών, για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν.
Ολ' αυτά, με συνθήκες που δεν μπορεί να θεωρηθούν διαφανείς, δεν εξασφαλίζουν το συμφέρον της πραγματικής οικονομίας και ούτε φυσικά τις ανάγκες της κοινωνίας.
Δηλαδή, οι τράπεζες περνούν στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, σκόπιμα απαξιωμένες, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταβίβασή τους στα χέρια ξένων συμφερόντων και έτσι θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η όποια μελλοντική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Αυτό δείχνει ο διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων τους σε υγιή και προβληματικά και οι μεθοδεύσεις με την ενδιάμεση - μεταβατική τράπεζα bridge bank που επιχειρείται. Ακόμη χειρότερα, τα προβληματικά στοιχεία θα παραμείνουν στην παλιά τράπεζα που η άδεια λειτουργίας της ανακαλείται και τίθεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης μέχρι να απαξιωθεί πλήρως.
Έτσι, για ακόμη μια φορά, οι σημερινοί μεγαλοτραπεζίτες και τα αρπακτικά κεφάλαια εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και διάφοροι μεσάζοντες, που πάντοτε βρίσκονται δίπλα στην πολιτική εξουσία, ευνοούνται και ενισχύουν τα κέρδη τους.
Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις οικονομίες κλίμακας που προαναγγέλλονται και ερμηνεύονται με απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, μειώσεις μισθών, περιορισμό ασφαλιστικών, κανονιστικών και άλλων συμβατικών δικαιωμάτων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο για διαβούλευση και επιμέρους, έστω ελάχιστα, μέτρα προστασίας των εργαζομένων εξοβελίζονται από το νόμο που ετοιμάζουν. Δεν προβλέπεται ούτε η κατά προτεραιότητα αποζημίωση απόλυσης των εργαζομένων στις τράπεζες που εκκαθαρίζονται. Αυτή η ανεξέλεγκτη διαδικασία θέτει και άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν:
* την προστασία της δημόσιας περιουσίας, όπως οι εγγυήσεις που εκπίπτουν και δεν θα υπάρχουν κεφάλαια για να καλυφθούν,
* τους καταθέτες, που μπορεί να βρεθούν για ένα μεγάλο διάστημα, χωρίς να μπορούν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους
* τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν στην κατοχή τους πολλά εκατομμύρια μετοχών που κινδυνεύουν να μηδενιστεί η αξία τους, και τέλος
* τους μικρομετόχους, που και αυτοί έχουν εγκλωβιστεί, ενώ οι μεγαλομέτοχοι ή έχουν απαλλαγεί έγκαιρα ή έχουν εξασφαλίσει με άλλους τρόπους τα χρήματα που έβαλαν ως κεφάλαιο, αξιοποιώντας τη συμμετοχή ή την επιρροή τους στη διοίκηση της τράπεζας.
Proton σκάνδαλον
Παράδειγμα, που πήρε δημοσιότητα, αποτελεί το τελευταίο σκάνδαλο με το μεγαλομέτοχο της Proton Bank, που εξασφάλιζε κεφάλαια για τις επιχειρήσεις του και η Τράπεζα της Ελλάδος «έκανε τα στραβά μάτια» επί χρόνια, ενώ και η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε τη διάσωση της τράπεζάς του με λεφτά του ελληνικού λαού, που δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιστραφούν, παρά τη διαπίστωση της απάτης. Δυστυχώς, είναι κανόνας στις ιδιωτικές τράπεζες αυτές οι πρακτικές με αυτή ή κάποιες περισσότερο νομότυπες μορφές ληστείας.
Το νέο τοπίο και τα νέα δεδομένα στη λειτουργία των τραπεζών με βασικούς ιδιοκτήτες κάποιους ξένους επενδυτές, ετοιμάζεται να γίνει πιο ανεξέλεγκτο και ακόμη πιο επιθετικά κερδοσκοπικό.
αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία 18.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου