18/10/11

Ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων στην Τράπεζα Κύπρου


 ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.
Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη ...
Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή

                                                              Γιώργος Σεφέρης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ενάμισι χρόνο μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης  η κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας θυμίζουν απολογισμό πολεμικού ανταποκριτή από χώρα υπό κατοχή.


Πιο συγκεκριμένα:

·        Η ύφεση έφτασε το 6,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, που έχει ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Υπολογίζεται ότι η σωρευτική ύφεση που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία την πενταετία 2008 - 2012 θα φτάσει στο 15%. Το πραγματικό επίπεδο ζωής των μισθωτών και των συνταξιούχων, συνέπεια της ύφεσης,  βρίσκεται ήδη πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2004!


·        Το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, θα υπερβεί το εφιαλτικό ποσοστό του 22% (πάνω από 1 εκατ. άτομα) φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας, με κυριότερα θύματα τις νεότερες ηλικιακά ομάδες και τις γυναίκες.

·        Η αναπροσαρμογή του αφορολογήτου ορίου στα 5.000€, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην επιβάρυνση των φορολογικών κλιμακίων, σημαίνουν τη σημαντική επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων. Σε κοινωνικούς όρους, είναι πραγματικά τραγικό και πρωτοφανές, το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, εργαζόμενοι των 700 και 800€ θα φορολογηθούν!

·        Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες έλαβαν εκκαθαριστικό για την πληρωμή έκτακτης εισφοράς για τα περυσινά εισοδήματα στοχοποιώντας κυρίως τα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους.

·        Νέο χαράτσι τριετούς διάρκειας για όλα τα κτίσματα το οποίο εκβιαστικά θα πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς καμία δυνατότητα για διακανονισμό. Εκτιμάται ότι η εισφορά αυτή θα οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες στο σκοτάδι. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι την προηγούμενη χρονιά 320.000 καταναλωτές της επιχείρησης προχώρησαν σε διακανονισμό διότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ακόμα και το λογαριασμό της ΔΕΗ.

·        Μείωση ή κατάργηση επικουρικών συντάξεων οδηγώντας αρκετούς συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Και ενώ η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της, τα παραπάνω μέτρα δε φαίνεται να είναι αρκετά για τους «σωτήρες» της ελληνικής Οικονομίας. Με το νέο "πολυνομοσχέδιο" που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τη χαριστική βολή στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα.


·        καταργείται η διάταξη της "ευνοϊκότερης ρύθμισης" στην κατά συρροή ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και δίνεται προβάδισμα στην Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση που η Επιχειρησιακή ΣΣΕ προβλέπει δυσμενέστερη ρύθμιση για συγκεκριμένο μισθολογικό ή (και) θεσμικό ζήτημα, θα υπερισχύει της ρύθμισης της Κλαδικής ΣΣΕ.

·        καταργείται η επέκταση των Κλαδικών ΣΣΕ, πράγμα που σημαίνει, ότι για τις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη συλλογική διαπραγμάτευση, δεν επεκτείνεται η ισχύς της κλαδικής ΣΣΕ.

·        αναστέλλονται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μέχρι την 31/12/2014, ενώ φαντάζει πιθανό ενδεχόμενο η αναστολή τους να συνεχιστεί και πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

 Συνάδελφοι, έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Δεν έχει σημασία που ανήκουμε πολιτικά, ποια είναι τα αίτια της κρίσης και ποιοι την δημιούργησαν. Όταν τα σχολεία απαξιώνονται, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, οι συνταξιούχοι γονείς μας είναι στα όρια της ανέχειας, οι φίλοι μας είναι άνεργοι, η βία στη κοινωνία όλο και μεγαλώνει και ο κοινωνικός ιστός έχει αποσαθρωθεί χρέος μας είναι να αντιδράσουμε.

Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα στην ιδιότυπη κατοχή της χώρας μας. Πάνω απ' όλα όμως πρέπει πιστέψουμε ότι η εξαθλίωση ενός λαού δε μπορεί να είναι ο μόνος δρόμος. Θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να γίνει η άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από το Μνημόνιο, να γίνει ανάκτηση και κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας και να προχωρήσει η αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

            Συνάδελφοι, γεμίστε τις πλατείες και τους δρόμους, κλείστε την τηλεόραση και δώστε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν:
-Στην 48ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ - ΟΤΟΕ την Τετάρτη και Πέμπτη 19 & 20 Οκτωβρίου.
-Στη Συγκέντρωση Ενημέρωσης και αγωνιστικής απάντησης των τραπεζοϋπαλλήλων στις αυθαιρεσίες της Κυβέρνησης, στις 17 Οκτωβρίου και ώρα 05.00 το απόγευμα στο Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7 και Βουκουρεστίου).

 Στη Συγκέντρωση της ΓΣΕΕ:

v    την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 11.πμ. στο Πεδίον του Άρεως
v    την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 11πμ. στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. 


Ήρθε η ώρα που πρέπει ο λαός να δείξει το διαμέτρημα της δύναμής του, να κάνει γνωστά τα όριά του. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας. Όσο παραμένουμε αδρανείς, όσο μένουμε υποτελείς σε εσφαλμένες ή αβάσταχτες επιλογές, τόσο καθιστούμε τον εαυτό μας συνυπεύθυνο στον αργό, αλλά βέβαιο υπαρκτικό εκφυλισμό μας. Αν δεν ξυπνήσουμε, τελειώσαμε. Δεν θα υπάρχει συνέχεια! (Mητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος)

Ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία μας να σώσουμε τη χώρα μας και τις ζωές μας. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά...
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

             Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας
         Εμμανουήλ Μπεμπένης                              Ισίδωρος Γοίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου